Pozyskiwanie pracowników jako funkcja zarzadzania zasobami ludzkimi na przykładzie Zakładów Azotowych S.A. w Tarnowie - Mościcach - Kot Beata (My University, 2002)
Umiejętne zarządzanie zasobami ludzkimi w firmie stanowi dziś o jej sukcesie. Jednak mimo ogromnego postępu jaki można zaobserwować w sposobie zarządzania przedsiębiorstwami nadal kardynalnym błędem popełnianym przez przedsiębiorców jest nieumiejętne zarządzanie zasobami ludzkimi organizacji. Przede wszystkim zarządzający zasobami ludzkimi nie potrafią przekonać swoich pracowników, że powodzenie przedsiębiorstwa leży w ich własnym interesie. Potrzeba zachowania władzy wyzwala zbyteczną chęć podkreślenia własnego autorytetu. Stąd bierze się dystans, którym kierownicy odgradzają się od swoich podwładnych. W efekcie odcinają się od źródeł informacji, przestają rozumieć co dzieje się w firmie. Nie wiedzą czego można oczekiwać od pracowników. Celem niniejszej pracy jest zbadanie jednej z procedur zarządzania zasobami ludzkimi jaką jest rekrutacja i jej wpływu na efektywność działania przedsiębiorstwa.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; model Michigan; model harvardzki; rekrutacja; planowanie zasobów ludzkich; selekcja; Zaklady Azotowe S.A. w Tarnowie -Mościcach; polityka personalna