Nagroda i kara jako czynniki kreujące wydajność pracy w prywatnych przedsiębiorstwach - Iwaniec, Paweł (My University, 2010)
Już od dawien dawna odkąd na świecie pojawiło się życie a wraz z nim człowiek, nieodzownym elementem pozwalającym na jego swobodną egzystencję jest praca. To właśnie dzięki niej jednostka jest w stanie przetrwać i za jej sprawą zapewnić byt sobie i innym. Ujawnia się ona niemal pod każdą postacią począwszy od wykonywania zwykłych codziennych czynności a skończywszy na wykonywaniu określonego zadania w zakładzie pracy. Bez względu na to, czy człowiek ma chęci czy też nie, na wykonywanie niektórych czynności jest poniekąd skazany. Bo przecież nikt z nas nie będzie bez końca wykonywał pracy za drugą osobę nie czerpiąc z tego żadnej korzyści i oddając się jej bezgranicznie tylko dla samej idei. Czasami nie idą one w parze z ambicjami jednostki, ale mając świadomość otrzymania za nie stosownego wynagrodzenia, które pozwoli jej przetrwać, człowiek jest w stanie zapomnieć z biegiem czasu o swoich aspiracjach. Nieustanna rywalizacja i chęć przypodobania się zwierzchnikom powodowały, że pojawiał się stres, który z czasem stawał się nie do wytrzymania i zaakceptowania. W rezultacie robotnicy chcąc zachować pracę musieli się bezwzględnie podporządkować obowiązującym zasadom nagradzania i karania za efekty wykonywanej pracy. Chcąc rozwinąć to zagadnienie w sposób bardziej obszerny postanowiono poświęcić pierwsze dwa rozdziały pracy licencjackiej, skupiając się w nich przede wszystkim nad rozważaniem teoretycznym w oparciu o dostępną literaturę psychologiczną. Kolejne dwa rozdziały to już wnikliwa analiza przeprowadzonej ankiety wraz z wyciągnięciem stosownych wniosków. Napisana w pracy część merytoryczna jak i ta praktyczna pod postacią przeprowadzonej ankiety pozwoli na znaczniejsze przybliżenie podejścia do tematu wynagradzania i karania za efekty pracy osiągane w przedsiębiorstwach.
Reward and punishment as factors creating work efficiency in private companies
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; człowiek w organizacji; nagradzanie; karanie; efektywność; wydajność pracy; przedsiębiorczość