Planowanie zasobów ludzkich w projektach IT - Bator, Aneta (My University, 2013)
Celem niniejszej pracy jest przygotowanie planu zarządzania zasobami ludzkimi w projektach prowadzonych w ramach outsourcingu IT przez firmę Hewlett-Packard w Grupie Kapitałowej Azoty. Ze względu na specyficzny charakter projektów, ich tymczasowość, unikatowość i określony czas realizacji, ludzie zatrudnieni do ich realizacji zmuszeni są do pracy w specyficznych warunkach i w zróżnicowanych zespołach, zmieniających swój skład czasami kilkakrotnie w ciągu cyklu życia projektu. Mając możliwość pracy z żywym organizmem jakim jest zespół projektowy oraz mając okazję obserwacji procesu zarządzania projektami wewnątrz organizacji (HP), która świadczy usługi outsourcingu IT poprzez realizacje projektów, powstał pomysł stworzenia specyficznego dla danego zespołu planu zarządzania zasobami ludzkimi. Propozycja planu opisanego w rozdziale 4 powstała na bazie ogólnych zasad planowania zasobów ludzkich w procesie zarządzania, ale została dostosowana do specyfiki projektowej zespołu HP świadczącego usługi Grupie Kapitałowej Azoty. Rozdział 1 zawiera informacje ogólne o zarządzaniu projektami, w którym przedstawiona została charakterystyka projektów, ich pojęcie i istota, główne procesy zarządzania projektami oraz opis funkcjonujących w realizacji projektów struktur organizacyjnych. W rozdziale 2 przedstawiony został proces zarządzania zasobami ludzkimi, ze szczególnym naciskiem na ich planowanie w organizacji projektowej. Rozdział 3 opisuje przedmiot badania, w tym przypadku firmę Hewlett-Packard, jej historię, profil działalności oraz obszar zarządzania projektami na przykładzie usług realizowanych dla Grupy Kapitałowej Azoty w ramach outsourcingu IT.
Human resources planning in IT projects
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; outsourcing; zarządzanie projektem; planowanie zasobów ludzkich