Sytuacja kobiet na rynku pracy, na przykładzie rynku lokalnego miasta Nowy Sącz - Tobiasz, Agata (My University, 2013)
Bezrobocie stanowi jeden z najistotniejszych problemów ekonomicznych i gospodarczych. Duża ilość osób bezrobotnych to dziś cecha charakterystyczna nie tylko dla państwa polskiego, ale wielu krajów świata. Znaczącą kwestią w obszarze bezrobocia jest problem bezrobocia kobiet. Panie są częściej narażone na trudności w poszukiwaniu zatrudnienia. Celem pracy jest próba identyfikacji specyficznej sytuacji kobiet na rynku pracy. Dlatego też przeprowadzono badania metodą sondażu diagnostycznego, które pomogły scharakteryzować problem. Badania zostały poprzedzone częścią teoretyczną.

Nowdays, unemployment is one of the most important economic and social issues. A large number of the unemployed is characteristic not only for Poland, but also many countries in the world. A significant issue in the area of unemployment is the problem of female unemployment. Women are more often exposed to the difficulty in finding a job. The purpose of this thesis was to identify the specific situation of unemployed women in the labour market. Therefore, were used a diagnostic survey which allowed to characterize the problem. Research was preceded by theoretical part.
Women situation at labour market based on the local market of Nowy Sącz city
Keywords: bezrobocie; bezrobocie kobiet; dyskryminacja kobiet na rynku pracy; formy przeciwdziałania bezrobociu; Sądecki Urząd Pracy; unemployment; female unemployment; women discrimination in the labour market; counteraction to unemployment; Sądecki Labour Office