Zastosowanie modelu KMV firmy Moody’s opartego na opcyjnej wycenie wartości przedsiębiorstwa w warunków polskiej gospodarki - Garścia, Łukasz (My University, 2008)
Szacowanie ryzyka kredytowego, w odniesieniu do podmiotu jakim jest przedsiębiorstwo stanowi domenę banków. Kluczowym w tym aspekcie staje się precyzja i płynność miary, jaka zostaje wykorzystana do pomiaru. Celem pracy jest zbadanie czy mocne podstawy teoretyczne modelu jak i skuteczność potwierdzona w wysoko rozwiniętych krajach jest wystarczającym dowodem na to, iż można go implementować w Polsce. Co więcej z uwagi na młodość zagadnienia wykorzystania metodologii opcyjnej do wyceny ryzyka kredytowego w Polsce, część teoretyczna ma na celu przedstawienie skąd wywodzi się model i na jakich teoriach bazuje. Doprowadziło to do sformułowania trzech kluczowych założeń badawczych: Hipoteza 1: model KMV można zastosować w warunkach polskiej gospodarki. Hipoteza 2: system KMV będzie dawał sygnały pogarszającej się sytuacji finansowej przynajmniej jeden kwartał przed informacją publiczną to stwierdzającą. Hipoteza 3: system KMV dostarcza płynną analizę sytuacji finansowej spółki. Możliwość zastosowania modelu KMV oraz precyzja uzyskanych wyników zostanie przetestowana na podstawie spółek warszawskiej Giełdy Papierów Wartościowych. Jako punkt odniesienia posłużą publicznie dostępne komunikaty emitenta badanych spółek odnośnie postępowań upadłościowych i ugodowych z wierzycielami. Na podstawie całościowej analizy można stwierdzić częściowe potwierdzenie pierwszej hipotezy badawczej.
The use of option based pricing technique in Moody’s KMV model for Polish economy
Keywords: ryzyko kredytowe; wycena; wycena wartości przedsiębiorstwa