Wycena wartości przedsiębiorstwa metodą DCF na przykładzie Lekcito Sp. z o.o. - Kłosowska, Natalia (My University, 2015)
Wycena wartości przedsiębiorstwa ma ogromne znaczenie dla sposobu, w jaki przedsiębiorstwo jest zarządzane, ale także jest podstawą w procesach takich jak przejęcia, fuzje, sprzedaż czy zmiany prawne. W niniejszym opracowaniu autor przedstawił najpopularniejsze i najczęściej stosowane metody wyceny. W pracy przedstawiono wycenę Spółki Lekcito Sp. z o.o. modelem DCF – zdyskontowanych przepływów pieniężnych, ukazując tym samym metodę tę w praktycznym ujęciu na przykładzie Spółki nienotowanej na giełdzie. Na podstawie danych historycznych sporządzono prognozy, które umożliwiły obliczenie wartości Spółki Lekcito Sp. z o.o.

Business valuation is of crucial importance to the manner in which a company is managed. It is also a key factor in procedures such as takeovers, mergers, purchases or legal changes. The author of the present work has illustrated the most popular and most widely applied valuation methods. By demonstrating DCF (discounted cash flow) analysis in valuation of Lekcito Sp. z o.o., the study presents the method in practice, applied to an unlisted company. Forecasts drawn up on the basis of historical data have facilitated the valuation of Lekcito Sp. z o.o.
DCF business valuation method and its application to Lekcito Sp. z o.o.
Keywords: wycena przedsiębiorstwa; metody dochodowe; metody majątkowe; metody mieszane; wartość przedsiębiorstwa; metody wyceny; business valuation; income approach; asset-based approach; mixed approaches; DCF; business value; valuation methods