Podatek od towarów i usług w świetle obowiązujących przepisów prawa - Pałka, Paulina (My University, 2011)
Podatki, począwszy od zmian ustrojowych na początku lat dziewięćdziesiątych XX wieku, na nowo zaczęły odgrywać znaczącą rolę w Polsce. Obecnie są jednym z podstawowych instrumentów wpływania przez państwo na gospodarkę. Szczególne znaczenie mają jako podstawowe źródło dochodów budżetu państwa. Z uwagi na powszechność opodatkowania obejmują swoim zasięgiem niemal wszystkie osoby prawne, jednostki organizacyjne i osoby fizyczne. Poza tym podatki są brane pod uwagę przez podatnika przy planowaniu własnych dochodów, inwestycji, konsumpcji. Obecnie przy rozpatrywaniu każdej dziedziny działalności możemy spotkać się z uwzględnianiem podatków. Rozważania zawarto w czterech rozdziałach. Dwa pierwsze rozdziały stanowią część teoretyczną, natomiast dwa kolejne rozdziały to empiryczna część niniejszej pracy.
Tax on goods and services in light of applicable law
Keywords: podatek; podatek od towarów i usług; Polska; budżet państwa