Mobilizacja czy rezygnacja? Uczestnictwo wyborcze po 1989 roku w Polsce; analiza porównawcza aktywności wyborczej w wyborach parlamentarnych i samorządowych - Kiełbasa, Jadwiga (My University, 2012)
Celem pracy jest dokonanie analizy frekwencji Polaków w wyborach parlamentarnych i samorządowych po 1989 roku na tle uwarunkowań politycznych, biorąc pod uwagę zmiany demograficzne. Teza niniejszej pracy brzmi: Polacy chętniej uczestniczą w wyborach parlamentarnych, niż w samorządowych. W związku z powyższym sformułowano pytania badawcze: 1. Czy Polacy są bardziej aktywni w wyborach do parlamentu, czy też w wyborach samorządowych? 2. Kto chętniej głosuje kobiety czy mężczyźni? 3. Czy bardziej aktywnym elektoratem są osoby starsze czy młodsze? 4. Kto chętniej bierze udział w głosowaniu: mieszkańcy miast, czy mieszkańcy wsi? 5. Czy religijność Polaków może mieć wpływ na uczestnictwo wyborcze? 6. Czy Polacy rozczarowani sposobem sprawowania rządzenia, mobilizują siły i chętniej głosują? 7. Czy sposób prowadzenia kampanii przedwyborczych istotnie wpływa na frekwencję? Oraz hipotezy: I. Polacy częściej biorą udział w wyborach parlamentarnych. II. Mężczyźni są bardziej aktywnymi wyborcami. III. Osoby starsze częściej biorą udział w głosowaniach. IV. Mieszkańcy wsi są bardziej aktywnymi wyborcami. V. Religijność Polaków ma istotny wpływ na uczestnictwo wyborcze. VI. Chcąc zmienić władzę, Polacy mobilizują się i aktywniej uczestniczą w wyborach. VII. Kampanie wyborcze w istotny sposób motywują wyborców do brania udziału w wyborach. W pracy wykorzystano literaturę przedmiotową, dane demograficzne zamieszczone w Rocznikach Statystycznych oraz obowiązujące przepisy prawa. Zbadano także publikacje GUS, Centrum Badania Opinii Społecznej. W pracy wykorzystano także analizy wykonane przez Polskie Generalne Studium Wyborcze działające przy Instytucie Studiów Politycznych Polskiej Akademii Nauk oraz artykuły prasowe. Analizy dokonano w oparciu o metody: instytucjonalną, behawioralną, porównawczą oraz funkcjonalną
Mobilization or resignation? Voter turnout after 1989 in Poland; comparative analysis of electoral activeness in parliamentary and self-government elections
Keywords: wybory parlamentarne; wybory samorządowe; frekwencja wyborcza; społeczeństwo; polityka państwowa