Wpływ otoczenia konkurencyjnego na funkcjonowanie i rozwój przedsiębiorstwa na przykładzie Polmos Siedlce SA - Kotasiński, Łukasz (My University, 2010)
Wzrost znaczenia analizy konkurencji w zarządzaniu strategicznym można wyjaśnić opierając się na analogii z procesem ewolucji. Ogólnym celem pracy jest prezentacja zagadnień związanych z otoczeniem przedsiębiorstwa, jego pozycji konkurencyjnej oraz czynników wpływających na tę pozycję. Celem szczegółowym jest charakterystyka metod stosowanych do analizy otoczenia konkurencyjnego oraz próba ich wykorzystania (dwóch wybranych) do analizy otoczenia konkurencyjnego firmy Polmos Siedlce S.A. Praca składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym omówiono istotę i znaczenie analizy strategicznej oraz przyjrzano się strategii na poziomie obszaru działalności. Rozdział II to wyjaśnienie czym jest otoczenie konkurencyjne firmy i jakie są metody jego analizy. Wyjaśniono pojęcie konkurencyjności, przedstawiono elementy otoczenia konkurencyjnego, opisano wpływ otoczenia konkurencyjnego na działalność przedsiębiorstwa rynkowego oraz omówiono wybrane metody diagnozowania otoczenia konkurencyjnego. Rozdział III jest krótką charakterystyką badanej firmy – Polmos Siedlce S.A. Jest to firma, działająca na rynku produkcji i dystrybucji wyrobów spirytusowych. Rozdział IV to analiza otoczenia konkurencyjnego dokonana na firmie POLMOS SA w Siedlcach. Analizy dokonano z wykorzystaniem metody SWOT oraz analizy 5 sił Portera. Przedstawione zagadnienia dotyczące otoczenia konkurencyjnego firmy Polmos Siedlce S.A. pozwalają stwierdzić, że przyszłość firmy silnie uzależniona jest od dalszej strategii zarządzania firmą. W przypadku Polmos Siedlce S.A. niewątpliwym atutem jest dobra i uznana marka, największym zagrożeniem natomiast wysokość akcyzy i wzrost zainteresowania alkoholem z nielegalnych źródeł oraz alkoholi importowanych.
The impact of competitive environment on the functioning and development on the company, shown on the example of Polmos Siedlce plc.
Keywords: analiza strategiczna; otoczenie przedsiębiorstwa; analiza otoczenia konkurencyjnego; rynek napojów alkoholowych