Zatrudnianie osób niepełnosprawnych w przedsiębiorstwach - analiza problemu efektywności i skuteczności realizacji zadań na przykładzie przedsiębiorstwa METALEX - Bielak, Sylwia (My University, 2012)
Obecna sytuacja na rynku pracy pomimo niskiego spadku bezrobocia nie jest odpowiednim zabezpieczeniem dla osób niepełnosprawnych. Nadal osoby te pomimo ułatwień polityki rządowej mają pewne problemy w znalezieniu odpowiednio dostosowanej pracy do swojej jednostki chorobowej. Celem pracy było określenie czy osoby o naruszonej sprawności organizmu potrafią w sposób sprawny, skuteczny i efektywny wykonywać powierzone zadania na stanowisku pracy, a także co ich motywuje do działania oraz w jaki sposób traktowani są przez swoich sprawnych kolegów. Podstawę analizy stanowiły badania ankietowe skierowane do trzydziestu zatrudnionych osób niepełnosprawnych w firmie Metalex. Przeprowadzona analiza wykazała, że możliwe jest efektywne, skuteczne i sprawne wykonywanie zadań przez osoby niepełnosprawne dzięki odpowiednim bodźcom/czynnikom motywacyjnym. Potwierdzeniem na ten fakt jest różnorodność odpowiedzi w zależności od posiadanego stopnia niepełnosprawności i jednostki chorobowej. Na skuteczność pracy tychże osób zdecydowanie ma wpływ doświadczenie na danym stanowisku, jednak negatywnie wpływa zbyt krótki czas na wykonanie zadania. Wysokość wynagrodzenia wpływa pozytywnie na efektywność pracy, jednak stres powoduje jej zmniejszenie. Rodzaj posiadanego schorzenia nie ma istotnego wpływu na wydajność, efektywność i skuteczność pracy co można tłumaczyć rzadkością popełnianych błędów. Najwięcej trudności w wykonywaniu zadań mają osoby z chorobami narządu słuchu, mowy i gardła oraz wzroku. Jest to związane ze złą komunikacją i nieprawidłowym dostosowaniem stanowiska pracy.

The current situation on the labor market, despite low unemployment fall protection is not suitable for disabled people. Still, despite these persons facilitating government policies have some problems in finding work properly adjusted to your entity. The aim of this study was to determine whether people with disturbed body fitness can in a timely, efficient and effective way to perform assigned tasks in the workplace, and what motivates them to act and how they are treated by their able-bodied peers. The basis for the analysis of surveys were sent to thirty-employed persons with disabilities in the company Metalex. The analysis shows that it is possible to efficiently, effectively and efficiently perform tasks for people with disabilities through appropriate incentive/motivational factors. Confirmation of this fact is the variety of answers depending on your level of disability and disease entity. The effectiveness of these individuals work definitely has an impact on the job experience, but a negative effect too short a time to complete the task. The amount of compensation has a positive effect on efficiency, but the stress is decreased. Type possessed disease has no significant impact on the efficiency, effectiveness and efficiency of work which can be explained by rare errors. The most difficult tasks to people with hearing disorders, speech and throat and eyes. It is associated with poor communication and improper alignment job.
Employment of persons with disabilities in companies - problem analysis of efficiency and effectiveness of tasks for example enterprise METALEX
Keywords: zatrudnianie osób niepełnosprawnych; efektywność; sprawność; skuteczność; wydajność pracy; employment of people with disabilities; effectiveness; efficiency; effectiveness; productivity