Upadłość firmy leasingowej na przykładzie Sądeckiego Towarzystwa Inwestycyjno – Leasingowego S.A. w Nowym Sączu - Lulek Beata (My University, 2005)
Prawo upadłościowe zaś przewiduje, iż zaspokojenie wierzycieli następuje w zasadzie poprzez likwidację majątku upadłego dłużnika i podziału uzyskanych stąd środków. Daleko idące zamiany społeczno – gospodarcze, które nastąpiły w latach 90 XX w związku z transformacją ustrojową spowodowały, że postępowanie układowe było nadużywane przez nieuczciwych dłużników ze szkodą dla wierzycieli. Zagadnienia likwidacji i upadłości przedsiębiorstw jest dziś szczególne aktualne. Wiele firm działa na granicy opłacalności lub też traci w znacznym stopniu płynność finansową, co ostatecznie może wpłynąć na zakończenie działalności poprzez ogłoszenie likwidacji lub upadłości firm. Upadłość przedsiębiorstwa jest nieodłącznym elementem funkcjonowania gospodarki opartej na zasadach rynkowych. Rynek weryfikuje kto jest w stanie się na nim utrzymać, a kto musi upaść. Jednostki produkujące po wyższych kosztach oraz wytwarzające produkty, na które nie ma zbytu, nie mogą w dłuższym okresie czasu funkcjonować. Skazane są one albo na przejęcie przez inne efektywniej działające podmioty albo na bankructwo. Tylko przedsiębiorstwa potrafiące przystosować się do zmieniających się warunków są w stanie utrzymać na rynku w dłuższym okresie. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie całego procesu upadłościowego oraz wskazanie czynników które spowodowały, że firma STIL S.A. została postawiona w stan upadłości.
Keywords: upadłość; prawo upadłościowe; przebieg postępowania upadłościowego; zasady określenia wierzytelności; Sądeckie Towarzystwo Inwestycyjno-Leasingowe; transakcje leasingowe