2008 Polityka Rosji wobec Gruzji w latach 1991-2007 - Bocheński Mariusz (My University, 2008)
W momencie, kiedy upadał Związek Radziecki, zaczęły się usamodzielniać państwa, które kiedyś wchodziły w jego skład. Między nimi była Gruzja, która jako jedna z pierwszych zaczęła buntować się przeciwko ZSRR. Mimo, iż wtedy Gruzji, jak i wielu innym krajom w Europie Środkowo-Wschodniej, na Kaukazie Południowym i Azji Centralnej, udało się uzyskać niepodległość; podobnie jak i samej Rosji, to teraz Moskwa - jako spadkobierczyni Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich, próbuje przywrócić dawny stan, w którym to miała pełną kontrolę nad pozostałymi republikami, w tym nad Gruzińską SRR. Celem niniejszej pracy jest analiza polityki Rosji wobec Gruzji w latach 1991-2007. W pracy przedstawiono historię stosunków Gruzji z Rosją w latach 1991-2007 - genezę niepodległości Gruzji, anty moskiewski charakter prezydentury Zwiada Gamsachurdii, wpływy Rosji na Gruzję pod rządami Eduarda Szewardnadzego oraz próby uniezależniania Gruzji od Rosji, w czasie prezydentury Michaiła Saakaszwilego. Przedstawiono miejsce Abchazji i Osetii Południowej w polityce Rosji wobec Gruzji oraz wpływ Rosji na położenie międzynarodowe Gruzji.
Russian policy towards Georgia from 1991 to 2007
Keywords: stosunki gruzińsko-rosyjskie; upadek ZSRR; polityka Rosji wobec Gruzji; Abchazja; Osetia Południowa