Prowadzenie własnej działalności gospodarczej jako najważniejszy przejaw przedsiębiorczości na przykładzie miasta Nowy Sącz - Jamróz, Bożena (My University, 2013)
Niniejsza praca jest próbą odpowiedzi na pytanie w jaki sposób i jakimi narzędziami kształtować środowisko przyjazne rozwojowi przedsiębiorczości. Tym samym celem pracy uczyniono diagnozę czynników sprzyjających rozwojowi małych i średnich przedsiębiorstw począwszy od rozwiązań legislacyjnych po działania samorządu lokalnego. Wprowadzenie do analizy przypadku gminy Nowy Sącz stanowi pierwszy rozdział pracy, obejmujący definicję pojęcia przedsiębiorczość i terminów związanych. Rozdział drugi poświęcono warunkom prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce. Zaprezentowano formy działalności gospodarczej i wskazano wady i zalety każdego z rozwiązań prawnych. Ze względu na istotny wpływ, jaki wywiera otoczenie na małe i średnie przedsiębiorstwa przedstawiono w nim główne kierunki wsparcia tych podmiotów gospodarczych ze strony państwa. Rozdziały trzeci i czwarty stanowią efekt badań własnych. W trzecim dokonano analizy porównawczej przepisów regulujących prowadzenie działalności gospodarczej w Polsce na przestrzeni lat 1990 – 2012. Szczególną uwagę poświęcono rozwiązaniu zwanemu „jedno okienko”, przedstawiając jego zalety i niewykorzystany potencjał. Rozdział ostatni stanowi efekt analizy porównawczej przedsiębiorczości w społeczności miasta Nowy Sącz. Przeprowadzona analiza pozwala na stwierdzenie, że działania opisane powyżej przynoszą pożądane rezultaty. Ilość podmiotów gospodarczych, mimo zawirowań w dalszym otoczeniu przedsiębiorstw regionu, utrzymała się na prawie niezmienionym poziomie. Tym samym można przyjąć, że działania edukacyjne również okazały się efektywne. W pracy wykorzystano aktualną literaturą tematu oraz najnowsze dostępne dane statystyczne.
Running own business as the most important symptom of entrepreneurship on the example of the city of Nowy Sącz
Keywords: przedsiębiorczość; rozwój przedsiębiorczości; działalność gospodarcza; prawo