Ubezpieczenia społeczne rolników w Polsce na tle wybranych państw europejskich - Woźniak, Bogusława (My University, 2012)
Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie KRUS-u, jako instytucji organizującej społeczne ubezpieczenie rolnicze, początków i przyczyn tworzenia się koncepcji idei zabezpieczenia społecznego, a także przedstawienie i porównanie analogicznych systemów ubezpieczeniowych obowiązujących w innych krajach europejskich oraz wpływ idei politycznych na rozwój i kształtowanie się ubezpieczeń społecznych. Teza pracy brzmi zatem: KRUS jest podobny do modelu europejskich instytucji ubezpieczeniowych. Do potwierdzenia tej tezy wykorzystano następujące metody badawcze: porównawczą, instytucjonalną i historyczną. Przyczyną napisania pracy magisterskiej na ten temat były nasilające się kontrowersje wokół samej instytucji KRUS, jak i oddzielnego systemu ubezpieczeń społecznych rolniczych. Krytyce poddawane jest to, iż system emerytur rolniczych jest dotowany z budżetu państwa, aż w 94 %. Obecnie są plany gruntownej reorganizacji systemu, a w przyszłości nawet likwidacji Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego i włączenia ubezpieczonych do ZUS-u. Przy pisaniu pracy korzystano z aktów prawnych związanych z tematyką ubezpieczeń społecznych, w szczególności z obecnie obowiązującej ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników. W dużej mierze wiedzę na tematy przedstawione w opracowaniu zaczerpnięte zostały z biuletynów wydawanych przez KRUS. Korzystano również z dostępnej literatury książkowej oraz strony internetowej KRUS-u i innych stron zawierających potrzebne informacje.
National insurance for agriculturists in Poland among chosen European countries
Keywords: ubezpieczenia społeczne; ubezpieczenia rolnicze; Polska; Unia Europejska; analiza porównawcza