System zasilania finansowego jednostki samorządu terytorialnego na przykładzie gminy Dębno w latach 2005-2009 - Michałek, Anna (My University, 2011)
Celem pracy jest próba ukazania roli systemu zasilania finansowego gminy na podstawie Gminy Dębno na przestrzeni lat 2005-2009. W pracy została wykorzystana literatura przedmiotu, źródła internetowe, akty prawne oraz materiały udostępnione przez Urząd Gminy Dębno. Praca została podzielona na cztery rozdziały. Trzy z nich mają charakter teoretyczny, natomiast czwarty ma charakter empiryczny. Niniejsza praca ma za zadanie ukazać, jak ważną rolę odgrywa podstawowa jednostka samorządu terytorialnego. Co więcej, jak wielkie znaczenie ma system zasilania finansowego gminy na funkcjonowanie całej wspólnoty gminnej.
Financial support system in a local government based on the example of Dębno commune in the years 2005-2009
Keywords: gmina; finanse gminy; gmina Dębno; Urząd Gminy Dębno