Ocena pozafinansowych środków motywowania pracowników w firmie X - Ziobrowska, Angelika (My University, 2013)
Pracownik stanowi najbardziej wartościowy majątek przedsiębiorstwa, dlatego pragnąc utrzymać dobrą kadrę pracowniczą trzeba pamiętać o odpowiednim motywowaniu do pracy. Jak wiadomo ludzie zadowoleni z pracy są bardziej wydajni, lepiej współpracują z innymi, co w konsekwencji przyczynia się do osiągania celów organizacji. Niniejsza praca ma charakter teoretyczno-empiryczny. Dotyczy ona motywowania pracowników w firmie X. Motywacja jest siłą, która pozwala osiągnąć sukces w firmie. Odpowiednia motywacja to efektywne narzędzie zarządzania potencjałem ludzkim organizacji. Celem pracy była ocena pozafinansowych środków motywowania pracowników w firmie X. Teoretyczna część pracy zawiera podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem: cel i funkcje oraz motywowaniem: pojęcia, teorie treści, teorie procesu i teorie wzmocnień. Następnie przedstawiono charakterystykę pozafinansowych środków motywowania pracowników tj. awans, organizacje pracy, istotę funkcji kierowniczych, komunikację, warunki oraz stosunki pracy. Przedstawiono powstanie i rozwój oraz strukturę firmy X, w której przeprowadzono badania. W drugiej części opisano narzędzia wykorzystane do badań własnych, które przeprowadzono w grupie 32 pracowników analizowanej firmy. Analiza badań i wnioski przedstawione są w ostatniej części pracy. Wyniki ukazują, iż w badanej firmie stosowane są pozafinansowe środki motywacji na bardzo dobrym poziomie, ankietowani pozytywnie oceniają motywację. Respondenci wskazali tylko na awans jako mało motywujący środek do pracy.

The employee is the most valuable business asset, so to conserve a good workforce must remember to making work. As you know people who are satisfied with the work are more productive, better cooperate with others, which in turn contributes to the achievement of the objectives of the organization. This paper is a theoretical and empirical. It applies to motivate employees in the company X. Motivation is the driving force that allows you to achieve success in business. Adequate motivation is an effective tool for managing Human Resources organization. The aim of this study was to evaluate the non-financial means to motivate employees in the company X. The theoretical part of the work includes basic management issues: the purpose and functions and motivation: concepts, theories of content, process theories and theories of reinforcement. Then the characterization of non-financial measures such as promotion of motivating employees, labor organizations, the essence of leadership roles, communication, conditions and labor relations. Shows the origin and development and the structure of X in which the study was conducted. The second part describes the tools used for personal research that was carried out in a group of 32 employees of the analyzed company. Analysis and conclusions are presented in the last part of the work. The results show that in the studied company uses non-financial measures of motivation at a very good level, respondents positively assess motivation. Respondents indicated only for promotion as a means little incentive to work.
Rate of non-financial measures to motivate employees in the company X
Keywords: zarządzanie; motywacja; motywowanie; awans; zadowolenie z pracy; komunikacja