Badanie wizerunku marki samochodu na przykładzie Volkswagena - Habas, Andrzej (My University, 2012)
Pozytywny wizerunek marki to jeden z najważniejszych sposobów kształtowania przewagi konkurencyjnej marki mogący stanowić o jej sukcesie rynkowym. Wizerunkiem marki jest przekonanie o marce i obraz marki generowany w umysłach odbiorców. Marka chcąc więc wyróżnić się na tle konkurencji, musi dążyć do wykreowania jak najlepszego jej wizerunku. Dwa pierwsze rozdziały stanowią zbiór rozważań teoretycznych związanych z analizowanym tematem. Przedstawione w nich zostały m.in. definicje marki, wizerunku oraz badań marketingowych (ich istoty, znaczenia, źródeł i technik pozyskiwania danych). Celem pracy jest analiza wizerunku marki samochodów osobowych Volkswagen. Główną tezą postawioną przez autora jest stwierdzenie, iż marka Volkswagen posiada pozytywny wizerunek wśród konsumentów. Na potrzeby pracy przeprowadzone zostały badania, których technikami badawczymi były: ankieta bezpośrednia oraz ankieta internetowa. Badania zostały przeprowadzone na grupie 108 respondentów z całej polski, reprezentujących różne grupy społeczne. Teza postawiona przez autora została potwierdzona na podstawie analizy wyników badań, z której wynikło, iż 88% badanych postrzega wizerunek marki, jako pozytywny i posiada pozytywne z nią skojarzenia.

A corporate image is one of the most important elements of a brand that contributes to its market success. The corporate image is an opinion about the brand and the image generated in the mind of the public. A brand looking to stand out in the market must aim to create the best image possible. The first two chapters of this thesis constitute a set of definitions relating to the researched subject. This includes the definitions of a brand, image (and all its factors) and market research (the meaning, characteristics, sources and methods of conducting). The purpose of this thesis is to analyse the image of a German car manufacturer called Volkswagen. The main statement raised by the author is that Volkswagen has a positive image amongst its consumers. To support the thesis statement a research has been carried out in the form of a direct survey (48 interviewees) and as an online survey (60 interviewees). The surveys were conducted amongst 108 respondents with various demographic backgrounds coming from across Poland and mostly from the Nowosadecki region. The statement made by the author of the thesis has been confirmed through the analysis of the survey which indicated that 88% of the people surveyed deemed the image of Volkswagen as positive and everything else that the company incorporates.
Research into car's brand image based on Volkswagen
Keywords: marka; wizerunek marki; tożsamość marki; świadomość marki; badania marketingowe; analiza wizerunku marki; Volkswagen; brand; brand image; corporate image; brand identity; brand awareness; market research; brand image analysis