Wybrane zagadnienia związane ze stresem pracy zawodowej. Studium badawcze - Barłóg - Czosnyka Marta (My University, 2006)
Stres jest zasadniczo jednym z najlepiej zbadanych zjawisk psychologicznych, w szczególności stres zawodowy lub organizacyjny. Funkcjonowanie człowieka w warunkach wzrastających wymagań zawodowych znajduje się w centrum zainteresowań psychologii osobowości. Stres jest jednym z głównych zagrożeń związanych z miejscem pracy. Nie da się go uniknąć ni uciec od jego negatywnych skutków. Dotyka każdego niezależnie od płci, wieku, wykształcenia czy zajmowanego stanowiska. Problematyka stresu zawodowego jest tematem bardzo aktualnym i interesującym. Celem pracy było zbadanie poziomu stresu związanego z pracą zawodową wśród pracowników umysłowych średniego szczebla.
Chosen aspects related to occupational stress – a research study
Keywords: stres; praca; zarządzanie stresem; stres organizacyjny; stres pracy zawodowej