Outsourcing logistyczny na przykładzie firmy MIŚ Transport i Spedycja sp. j - Gdowski, Paweł (My University, 2014)
Praca ta nosi tytuł „Outsourcing logistyczny na przykładzie firmy MIŚ Transport i Spedycja sp. j”. Składa się ona z czterech rozdziałów. Rozdział I stanowi wprowadzenie do outsourcingu. Rozdział II charakteryzuje pojęcie logistyki. Rozdział III poświęcono przestawieniu przedsiębiorstwa "MIŚ" Transport i Spedycja sp. j. Rozdział IV przedstawia analizę pojęcia outsourcingu na przykładzie przedsiębiorstwa MIŚ Transport i Spedycja sp. j. Ma ona na celu analizę outsourcingu logistycznego stosowanego w przedsiębiorstwie. W tym celu została przeprowadzona w firmie „MIŚ Transport i Spedycja sp. j” ankieta, która została wypełniona przez jednego z pracowników firmy. Miała ona na celu zbadanie stosowanego w przedsiębiorstwie outsourcingu i jego rodzajów oraz zakresu czasowego jego stosowania. Przeprowadzona ankieta wykazała ze firma MIŚ Transport i Spedycja sp. j nie stosuje outsourcingu logistycznego. Jest to firma , która bardzo dobrze prosperuje na rynku. Posiada swój tabor oraz sprawdzonych i doświadczonych pracowników. Cały czas się rozwija inwestując w nowe samochody ciężarowe, aby praca kierowców przebiegała w coraz to lepszym komforcie a jakość wykonywanych przez nią usług była coraz lepsza. Czynności jakie są zlecane firmom outsourcingowym to księgowość, obsługa BHP i obsługa prawna. Jednym z proponowanych rozwiązań outsourcingowych dla firmy MIŚ Transport i Spedycja sp. j. mógłby być outsourcing personelu sprzątającego oraz outsourcing usług ochrony.

This work is titled "Logistic outsourcing on the example of MIŚ Transport i Spedycja sp.j." company. It consists of four chapters. Chapter I provides an introduction to the outsourcing. Chapter II characterizes the concept of logistics. Chapter III was devoted to the enterprise of MIŚ Transport i Spedycja sp.j. Section IV presents an analysis of the concept of outsourcing on the example of the MIŚ Transport i Spedycja sp.j. company. The work will analyze the outsourcing of logistics used in the enterprise. For this purpose, the survey was carried out in the "MIŚ Transport i Spedycja sp.j." company, which was filled in by one of the employees of the company. The work aimed to examine the outsourcing applied in the company, its types and time scope of its application. The conducted survey showed that the MIŚ Transport i Spedycja sp.j. company does not apply logistics outsourcing. It is a company that thrives very well in the market. It has its fleet as well as proven and experienced staff. They are constantly investing in new trucks to make the drivers’ work more comfortable and to make the service quality better. Activities that are outsourced to the outsourcing companies are: accounting, health and safety services and legal services. One of the proposed outsourcing solutions for MIŚ Transport i Spedycja sp.j. company might be the outsourcing of the cleaning staff and the outsourcing of security services.
Logistics outsourcing based on the example of MIŚ Transport i Spedycja sp.j
Keywords: logistics outsourcing; survey; outsourcing decisions; outsourcing; logistyka; outsourcing logistyczny; ankieta; decyzje outsourcingu; logistics