Analiza finansowa przedsiębiorstwa Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe Nadleśnictwo Limanowa w latach 2008-2010 - Mikołajczyk, Maria (My University, 2012)
Celem pracy była analiza finansowa przedsiębiorstwa Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe Nadleśnictwo Limanowa w latach 2008-2010. Dane do analizy pozyskano ze sprawozdań finansowych: bilansów, rachunków zysku i strat oraz sprawozdań z przepływu środków pieniężnych za w/w lata. Wykonano analizę wstępną pionową i poziomą, a także przeprowadzono badanie bardziej szczegółowe, oparte na analizie wskaźnikowej tj. analiza płynności finansowej, rentowności, zdolności obsługi zadłużenia oraz zarządzania majątkiem. Ze wstępnej analizy wynika, że udział aktywów trwałych w aktywach ogółem jest duży i wynosi w badanych latach około 70%. Wynika to ze specyfiki działalności jednostek Lasów Państwowych. W strukturze pasywów dominującą pozycję stanowi kapitał własny. Przedsiębiorstwo działa w oparciu o własne środki finansowe uzyskane w większości ze sprzedaży drewna i nie posiada żadnych zobowiązań długoterminowych. Analiza wskaźnikowa wykazała, że kondycja finansowa przedsiębiorstwa jest korzystna. Wyniki uzyskane z badanych wskaźników mieszczą się w przyjętych normach. Rok 2010 jest rokiem straty bilansowej dla Nadleśnictwa Limanowa, nie oznacza to jednak, że przedsiębiorstwo to ma jakieś problemy finansowe. Strata bilansowa spowodowana była przekazaniem dużej ilości środków pieniężnych na projekt unijny. Nie ma zagrożenia dla działalności tej jednostki.

The aim of this study was to analyze a company’s financial National Forestry Enterprise State Forests Forestry Commision Limanowa in 2008-2010. Data obtained from the analysis of financial statements: balance sheets, profit and accounts and reports of cash flow above mentioned years. Performed a preliminary analysis vertical and horizontal, as well as more detailed study was based on an analysis of the indicator, such as the analysis of fluctuation, profitability, ability to service debt and asset management. The preliminary analysis shows that the share of capital assets in total assets is large and it is in the test period about 70%. This is due to the specific business units of the State Forests. The dominant structure of debit side is equity. The company operates through its own funds derived mostly from the sale of timber and has no long-term liabilities. The ratio analysis revealed that the company’s financial condition is good. The results of the indicators examined are within the accepted standards. The year 2010 is the year of the balance sheet loss for Forestry Commision Limanowa, however it does not mean, however, that this company has some financial problems. Sheet loss was caused by the transfer of large amounts of cash on the EU project. There is no risk in the activity of this unit.
Financial analysis of State National Forest Holding Limanowa Forest in 2008-2010
Keywords: Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe Nadleśnictwo Limanowa; analiza finansowa; analiza wstępna; analiza wskaźnikowa; bilans; rachunek zysków i strat; sprawozdanie z przepływu środków pieniężnych; rentowność; płynność finansowa; zdolność obsługi zadłużenia; National Forestry Enterprise State Forests Forestry Commision Limanowa; analyze a company’s financial; preliminary analysis; ratio analysis; balance sheet; profit and loss accounts; report of cash flow; analysis of fluctuation; analysis of profitability; analysis of ability to service debt; analysis of asset management