Zmiana wysokości składki emerytalnej przekazywanej do Otwartych Funduszy Emerytalnych w dyskusji polityczno-ekonomicznej z perspektywy funkcjonowania systemu emerytalnego w Polsce - Orzeł, Marta (My University, 2012)
Głównym celem pracy jest próba oceny realizacji reformy sytemu emerytalnego, jaka dokonała się w ostatnim okresie, czyli zmiany w zakresie wysokości składki emerytalnej przekazywanej do Otwartych Funduszy Emerytalnych (OFE). Reforma ta wzbudziła szereg kontrowersji oraz ożywioną dyskusję ekonomistów i polityków, która stanowi zasadniczą treść analizy w niniejszej pracy. Problemem badawczym, który stoi u podstaw tej analizy jest pytanie o przewidywane skutki reformy i jej społeczne, polityczne i ekonomiczne znaczenie. Rozdział 1. skupia się na aspekcie teoretycznym – pojęciu i metodach zabezpieczenia społecznego oraz jego historycznych uwarunkowaniach. Rozdział 2. stanowi również teoretyczną analizę elementów zabezpieczeń społecznych, które łącznie tworzą system zabezpieczeń dostępny dla polskiego społeczeństwa. Dla odpowiedniego wprowadzenia w analizę wspomnianego problemu skutków reformy wysokości składek przekazywanych do OFE, konieczna jest również krótka analiza przeobrażeń, jakie dokonały się w Polsce w zakresie systemu emerytalnego po roku 1990, jest to zakres rozdziału 3., który omawia poszczególne elementy systemu emerytalnego w Polsce w ostatnich dwóch dekadach. Rozdział ten zawiera również próbę określenia wad i zalet tego systemu. Ostatni rozdział ma na celu pokazanie jakie propozycje naprawy systemu przedstawione zostały przez rząd Premiera Tuska oraz prezentację opinii polskich polityków i ekonomistów dotyczących przesunięcia części składki z drugiego filara do ZUS. Analiza tych opinii pozwoli na podjęcia próby oceny skutków, jakie reforma może przynieść w perspektywie czasowej.
Change of the Pension Collection Transferred to Open Pension Funds in the Political and Economic Discussion from the Perspective of the Pension System in Poland
Keywords: zabezpieczenie społeczne; ubezpieczenia społeczne; ubezpieczenia zdrowotne; system emerytalny; reforma systemu emerytalnego; Polska