Analiza i ocena kondycji finansowej Zakładów Mięsnych Dobrowolscy Sp. z o.o. w Wadowicach Górnych w latach 2009-2012 - Czepiel, Marcin (My University, 2013)
Celem pracy jest ocena sytuacji finansowej, majątkowej i wyników osiągniętych przez analizowane przedsiębiorstwo, która może zostać wykorzystana zarówno dla potrzeb wewnętrznych, jak i zewnętrznych, za pomocą metod analizy sprawozdania finansowego. Praca składa się z dwóch części – teoretycznej i empirycznej. Część teoretyczną tworzą trzy pierwsze rozdziały, kolejne dwa stanowią warstwę empiryczną. W rozdziale pierwszym omówiono istotę, cele i przedmiot analizy finansowej. Drugi rozdział zawiera opis źródeł informacji wykorzystywanych w analizie finansowej, strukturę sprawozdań finansowych, jak i zagadnienia dotyczące porównywalności informacji i danych liczbowych. Rozdział trzeci dotyczy metod wykorzystywanych w analizie sprawozdania finansowego przedsiębiorstwa. W rozdziale czwartym zamieszczona została charakterystyka przedsiębiorstwa, które zostało poddane analizie, czyli „Zakład Mięsny Dobrowolscy Sp. z o.o.” w Wadowicach Górnych. Ostatni rozdział poświęcony jest analizie i ocenie kondycji finansowej Zakładu Mięsnego „Dobrowolscy” Sp. o.o. na podstawie danych ze sprawozdania finansowego za lata 2009-2011. Przeprowadzona analiza bilansu, rachunku zysków i strat, rachunku przepływów pieniężnych oraz analiza wskaźników dostarczyła informacji o sytuacji majątkowej i finansowej przedsiębiorstwa oraz umożliwiła właściwą ocenę sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstwa Zakład Mięsny Dobrowolscy Sp. z o.o., którą zdefiniować można jako zadowalającą w danych, zmiennych i trudnych warunkach rynkowych.
Analysis and evaluation of the financial condition of Dobrowolscy Meat Company Ltd. based in Wadowice Gorne between the years of 2009 and 2012
Keywords: finanse; analiza finanasowa; sprawozdania finansowe; przedsiębiorstwo; kondycja finansowa