Analiza rozwoju rynku kapitałowego w Polsce na przykładzie Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie - Pilch Daniel (My University, 2006)
Zachodzące w Polsce w ostatnich latach dynamiczne przemiany gospodarcze przyczyniły się do burzliwego rozwoju rynku kapitałowego. Rynek ten zawsze był immanentną cechą gospodarki rynkowej. Wszystkie światowe osiągnięcia z zakresu nowoczesnych finansów mają zastosowanie również w Polsce. Sprawne i efektywne funkcjonowanie rynków finansowych, zwłaszcza kapitałowych, jest warunkiem rozwoju nowoczesnej gospodarki. Rynki te pełnią rolę ważnego mechanizmu w zakresie alokacji kapitału oraz jego przepływu od oszczędności do finansowego kreowania procesów inwestycyjnych i tworzenia nowego majątku. Inwestycje finansowe na rynkach kapitałowych obejmują wszystkie strumienie przepływu środków finansowych realizowane za pośrednictwem banków i instytucji finansowych. Podstawowym celem rynków kapitałowych jest zapewnienie dopływu kapitału do podmiotów emitujących papiery wartościowe oraz zapewnienie możliwości pomnażania kapitału przedsiębiorstwom i inwestorom. Rynki kapitałowe są miejscem, gdzie następuje bieżąca wycena wartości rynkowej spółki akcyjnej wskutek zmagania się podaży i popytu jej akcji. Polski rynek kapitałowy – chociaż dużo młodszy od rynków krajów zachodniej Europy – jest dobrze wyposażony w nowoczesną infrastrukturę techniczną i regulacyjną, istotnie nie odbiegających od standardów światowych. Celem niniejszej pracy jest ukazanie rozwoju rynku kapitałowego w Polsce na przykładzie Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie. W pracy przedstawiono charakterystykę rynku kapitałowego w Polsce, jego genezę oraz perspektywę rozwoju. Opisano rynek akcji, rynek pierwotny i wtórny oraz instytucje prowadzące publiczny obrót papierami wartościowymi. Przedstawiono funkcjonowanie giełdy warszawskiej. Ukazano system obsługujący notowania giełdowe w Polsce, jak również system obrotu na giełdzie oraz przedstawiono rozwój rynku kapitałowego w Polsce na przykładzie GPW w Warszawie oraz współpracę z innymi giełdami.
Capital market development in Poland on the example of voluable papers Exchange in Warsaw
Keywords: finanse; rynek kapitałowy; rynek akcji; Giełda Papierów Wartościowych; akcje; instrumenty rynku kapitałowego