Analiza skuteczności rekrutacji na przykładzie Sądu Rejonowego w Gorlicach - Kwiatkowska, Elżbieta (My University, 2010)
Głównym celem pracy była analiza skuteczności zatrudnienia na przykładzie Sądu Rejonowego w Gorlicach. Cel ten udało się zrealizować poprzez analizę dokumentów: aktów prawnych i dokumentów wewnętrznych firmy. Pierwszy rozdział stanowi część teoretyczną na temat „Kształtowanie procesu rekrutacji w firmie”, a w szczególności na temat znaczenia rekrutacji w procesie zarządzania zasobami ludzkimi, etapów rekrutacji, analizy stanowisk pracy, naboru i selekcji kandydatów, warunków kształtowania procesu rekrutacji i oceny jego skuteczności. Drugi rozdział to „Charakterystyka badanej organizacji”. Rozdział ten zawiera cele badań: główny i cząstkowe, hipotezy: główną i cząstkowe, zadania sądów, regulacje prawne, podstawę i zakres działalności Sądu Rejonowego w Gorlicach, poziom i strukturę zatrudnienia (grupy stanowisk, strukturę ze względu na zajmowane stanowisko, wykształcenie, płeć) w przedmiotowym Sądzie oraz jego strukturę organizacyjną. Rozdział trzeci to „Analiza procesu rekrutacji w Sądzie Rejonowym w Gorlicach”, na którą składa się analiza aktów prawnych jako podstawy kształtowania procesu rekrutacji w Sądzie, analiza dokumentów wewnętrznych Sądu dotyczących procesu rekrutacji, identyfikacja podejmowania decyzji o zatrudnieniu oraz ich skuteczności, weryfikacja postawionych hipotez oraz propozycje usprawnień procesu rekrutacji w Sądzie.
An analysis of the effectiveness of recruitment using Gorlice District Court as an example
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; Sąd Rejonowy w Gorlicach; rekrutacja; organizacja; praca