Osobowość a umiejętności menedżera - próba zbadania zależności między strukturami osobowości człowieka a jego umiejętnościami w procesie zarządzania - Kasperska Joanna (My University, 2005)
Przedmiotem niniejszej pracy jest ukazanie tego, jaki wpływ wywiera ludzka osobowość i jak bardzo istotne ma ona znaczenie w kontekście umiejętności typowych dla osób pełniących role kierownicze. Menedżerowie jak wiadomo to nie tylko właściciele firm czy prezesi, ale również kierownicy najróżniejszych szczebli zarządzania. Ich wspólnym punktem odniesienia jest stanie na czele określonej jednostki organizacyjnej, realizując przy tym przypisane tej jednostce funkcje i cele poczynając od nieskomplikowanych zadań na złożonych planach strategicznych kończąc. Czy jednak elementy struktury osobowości, jak np. charakter mogą w jakiś sposób wpływać na to, jakimi te osoby stają się menedżerami, jaka jest ich skuteczność i czy te wymiary osobowości faktycznie w jakiś sposób determinuje ich funkcjonowanie oraz styl zarządzania? Odpowiedź na te nurtujące pytania autorka postawiła jako cel rozważań pracy magisterskiej.
Keywords: menedżer; przedsiębiorstwo; osobowość człowieka; kompetencje menedżera; zarządzanie