Identyfikacja strategii rozwoju organizacji na przykładzie Hotelu 4 PORY ROKU - Majerska, Ewa (My University, 2010)
Celem głównym pracy jest przedstawienie istoty i metod określania strategii rozwoju firmy oraz identyfikacja strategii rozwoju hotelu 4 Pory Roku. Dla realizacji celu głównego określono następujące cele szczegółowe: 1. Charakterystyka strategii rozwoju organizacji. 2. Przedstawienie metod określania strategii rozwoju. 3. Opracowanie procedury identyfikacji strategii rozwoju hotelu 4 Pory Roku. 4. Analiza strategiczna i wybór strategii rozwoju hotelu 4 Pory Roku. Rozdział pierwszy pracy zawiera ogólne informacje o strategii organizacji, przyjęte w literaturze definicje, omówienie procesów budowy strategii firmy oraz istotę i elementy zarządzania strategicznego. W części tej przedstawiono również wybrane modele zarządzania strategicznego. Kolejny rozdział został poświęcony sposobom określania strategii rozwoju przedsiębiorstw, omówiono wybrane metody portfelowe. Rozdział ten zawiera także krótką charakterystykę metody SPACE i SWOT, wykorzystywanych do analizy pozycji strategicznej i wyznaczenia opcji strategicznej firmy. Zagadnienia metodyczne badania empirycznego oraz charakterystyka badanej organizacji to temat rozdziału trzeciego. W części tej wskazano cel oraz zakres przeprowadzonego badania, określono pytania badawcze, wymieniono także metody i narzędzia badawcze, które będą stosowane w niniejszej pracy oraz wykorzystywane źródła danych. Podsumowanie pracy to weryfikacja postawionych pytań i celów badawczych. Zakres merytoryczny pracy obejmuje zarządzanie strategiczne, a zwłaszcza analizę i planowanie strategii. Część teoretyczną oparto na dostępnej literaturze przedmiotu, książkach i czasopismach fachowych z zakresu zarządzania strategicznego. Zakres branżowy pracy obejmuje branżę hotelarską na terenie miasta Krynica-Zdrój. W części empirycznej, dane wtórne pochodzą z materiałów wewnętrznych firmy, natomiast źródłem danych pierwotnych będą wywiady z pracownikami i właścicielami oraz obserwacja uczestnicząca.
Identification of the strategy of the organization development on the example of the Hotel 4 Seasons
Keywords: strategia rozwoju; identyfikacja strategii; metoda SWOT; metoda SPACE; rozwój firmy; zarządzanie strategiczne