Planowanie i organizowanie działalności jednostki budżetowej na przykładzie Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowym Sączu - Leśniak Artur (My University, 2007)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie funkcjonowania Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowym Sączu jako jednostki budżetowej miasta. W pracy autor stara się ukazać zakres świadczonej pomocy, źródła finansowania pomocy oraz planowanie i organizację ośrodka. Ponieważ Nowy Sącz jest miastem na prawach powiatu, zadania które realizuje Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej należą do zadań gminnych, powiatowych oraz innych zadań ujętych w Statucie, lub wynikających z przepisów prawa. Szczególnie w pracy skupiono się przede wszystkim na stronie finansowej ośrodka, tzn. planowaniu, organizacji oraz budżecie jakim on dysponuje. Obecnie dużą uwagę przywiązuje się do pracy socjalnej w środowisku, która ma prowadzić do zmian społecznych, pomocy w rozwiązywaniu problemów we wzajemnych ludzkich relacjach oraz w osiągnięciu przez nich dobrostanu. Jednak aby mogło tak być, niezbędne są środki finansowe i ich dobre zaplanowanie, aby pracownik w każdym momencie mógł je przyznać.
Planning and organizing activities of a budget unit on the example of the Municipal Centre of Welfare in Nowy Sącz
Keywords: pomoc społeczna w Polsce; finansowanie działalności pomocy społecznej; rachunkowość budżetowa; nadzór i kontrola działalności pomocy społecznej; MOPS w Nowym Sączu; diagnoza problemów społecznych; polityka personalna