Postępowanie w sprawach orzekania zakazu prowadzenia działalności gospodarczej - Listwan, Maria (My University, 2012)
Przedmiotem pracy magisterskiej jest analiza uregulowań dotyczących postępowania w sprawach orzekania zakazu prowadzenia działalności gospodarczej. Tematem badań było powstanie i rozwój instytucji orzekania zakazu w polskim systemie prawnym, jej podstawy i obecny kształt na podstawie danych statystycznych opracowanych przez Ministerstwo Sprawiedliwości. Szczegółowe dane przedstawiają tabele 1-12 zamieszczone w Rozdziale 7 pracy. U podstaw decyzji o zajęciu się tym tematem znajdowała się chęć znalezienia odpowiedzi na pytanie, czy obecnie obowiązujące przepisy w sposób należyty chronią uczciwych uczestników obrotu gospodarczego. Rozważając zasadność powołania instytucji jaką jest zakaz prowadzenia działalności gospodarczej i opierając swoje rozważania na analizie stanowisk teoretyków, należało wskazać, iż odpowiedni tryb postępowania umożliwia wyłączenie z obrotu podmiotów, które nie przestrzegają określonych wzorców zachowania. Prowadzenie działalności gospodarczej nie jest wyłącznie sprawą prywatną osób podejmujących tę działalność. Każda działalność gospodarcza wywiera bowiem szersze skutki społeczne i ekonomiczne. Osoby podejmujące taką działalność muszą posiadać nie tylko określone kwalifikacje zawodowe, ale również etyczne. Osoby, które nie spełniają tych warunków, nie powinny być uczestnikami obrotu gospodarczego a obowiązujące przepisy p.u.n. powinny zapewnić zrealizowanie tego celu.

The topic of this master thesis is the regulation of the procedure concerning the disqualification of persons from the practice of business activities. The research analyses the creation and the development of the institution of the adjudgement of such disqualifications in the polish legal system, its principles and current form, basing it on statistical data from the Department of Justice. The research interest of this thesis is to determine whether the current legal framework protects the honest consumer. Considering the validity of the institution of the disqualification from business practice and basing these considerations on the analysis of the relevant literature, it is also of importance to determine if the current procedure allows removing subjects not abiding to the applicable guidelines from the economic stage. Conducting a business is not limited to the private sphere, as every business activity entails economical and social consequences. Persons conducting such a business must possess not only the necessary professional qualifications, but also ethical ones. Persons not meeting these requirements should be taken out of the commercial process and the binding legal regulation of p.u.n. should ensure the execution of this objective.
Procedure in the matter of the adjudgement of a disqualification from business practice
Keywords: działalność gospodarcza; prawo upadłościowe; zakaz; termin; wniosek; statystyka; business activity; insolvency law; disqualification; deadline; application; statistics