System informatyczny jako narzędzie zarządzania jakością na przykładzie "Zakładu Podzespołów Hydraulicznych" w Stalowej Woli - Bieńko Bartłomiej (My University, 2001)
Celem pracy jest zdefiniowanie i wyjaśnienie zagadnienia zarządzania jakością w przedsiębiorstwie oraz ukazanie możliwości zastosowania komputerowych systemów informatycznych do celów zarządzania jakością w firmie. Zapewnienie najwyższej jakości produktom i usługom stało się na świecie koniecznym warunkiem do pozyskania klientów i utrzymania się na rynku. Spełnienie tego warunku wymaga zagwarantowania procesom i przedsięwzięciom podejmowanym i przeprowadzanym w firmach najwyższej jakości. Ważną rolę zaczynają tu odgrywać systemy informatyczne.Coraz więcej polskich firm i przedsiębiorstw zaczyna poważnie traktować jakość oferowanych przez siebie usług i produktów. Wprowadzają różnorakie systemy wspomagające zarządzanie, (takie jak: zintegrowany system komputerowy klasy MRP II, systemy statystycznej kontroli jakości, systemy zarządzania obiegiem dokumentów i inne), ubiegają się o certyfikaty jakości ISO. Powodem tego mogą być wymogi partnerów zagranicznych, chęć stania się konkurencyjnym lub też dalekowzroczna polityka marketingowa. Systemy informatyczne powiązane odpowiednio z systemem jakości prowadzą między innymi do poprawy efektywności przedsiębiorstwa czy skrócenie czasu obsługi klienta. Certyfikaty z rodziny ISO 9000 wymagają ciągłego dokumentowania działań w postaci procedur i utrzymywania dowodów ich funkcjonowania. Dzięki systemom informatycznym jest to łatwiejsze, a wykorzystane odpowiednio bazy danych mogą posłużyć do analizy efektywności i ciągłego doskonalenia systemu jakości. A proces doskonalenia systemu jakości nigdy się nie kończy. Oczekiwania klientów podlegają ciągłej ewolucji. Poziom jakości, który wczoraj oczekiwania te spełniał, dzisiaj może być już niewystarczający.
Keywords: zarządzanie jakością; systemy jakości; normy ISO serii 9000; systemy informatyczne w zarządzaniu jakością; Zakład Podzespołów Hydraulicznych; system zarządzania reklamacjami; komputerowy system zarządzania jakością