Problematyka integracji europejskiej w działalności organizacji non-profit na przykładzie Europejskiego Forum Studentów AEGEE - Burdyn, Karolina (My University, 2010)
W niniejszym opracowaniu koncentruję się przede wszystkim na zagadnieniu integracji europejskiej w działalności organizacji niekomercyjnej na przykładzie Europejskiego Forum Studentów AEGEE. Celem pracy jest ocena i analiza wspomnianej organizacji non profit w obszarze integracji europejskiej. W związku z tym zaczęłam szukać odpowiedzi na pojawiające się pytania: - Jaki wkład mają organizacje non profit w rozwój idei europejskiej integracji? - Jaką ofertę programów edukacyjnych proponuje Unia Europejska? - W jaki sposób AEGEE przyczynia się do zacieśnienia więzi pomiędzy studentami całej Europy? Gruntownie przeprowadzona analiza tematu i badania w tym zakresie pozwoliły mi znaleźć odpowiedzi na te oraz wiele innych pojawiających się pytań. Niniejsze opracowanie składa się z głównych czterech części. Trzy pierwsze rozdziały poświęcone są Unii Europejskiej, jej programom edukacyjnym oraz charakterystyce AEGEE i stanowią tym samym teoretyczną część pracy. Natomiast ostatni, czwarty rozdział, będący częścią praktyczną, zawiera wyniki badań własnych.
European integration issues in non-profit association activity clarified by giving an example of European Students’ Forum AEGEE
Keywords: Unia Europejska; współpraca międzynarodowa; edukacja; kultura