Etyka Kościoła rzymskokatolickiego - Buźniak, Robert (My University, 2014)
Niniejsza praca ukazuje najważniejsze zasady etyczne obowiązujące w Kościele katolickim. Problem główny, opiera się na poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: Co odróżnia etykę Kościoła rzymskokatolickiego od zasad etycznych innych, wielkich religii świata? Metody badawcze ogniskują się wokół badań dokumentów i materiałów, które umożliwiają poszerzenie wiedzy ogólnej w zakresie etyki Kościoła katolickiego. Ponadto zastosowano metodę analizy i syntezy wcześniej zebranych materiałów badawczych. Na początku, omówiono zagadnienia dotyczące etyki i moralności oraz dokonano przeglądu koncepcji etycznych w największych religiach świata, takich jak hinduizm, buddyzm, judaizm, islam, czy religia chińska. Następnie podjęto szereg zagadnień, dotyczących źródeł etyki chrześcijańskiej, które koncentrują się na Starym i Nowym Testamencie, Tradycji apostolskiej, nauczaniu Jezusa Chrystusa i Magisterium Kościoła. Poruszono także, najważniejsze kwestie etyczne Kościoła katolickiego, takie jak seksualność człowieka, aborcja, eutanazja, In vitro, antykoncepcja, transplantacja, kara śmierci, dobra materialne a także godność człowieka. Biorąc pod uwagę ogólny cel pracy oraz podjęty problem, można zauważyć, że wszystkie religie, choć różnią się między sobą, nakazują uczciwe i etyczne postępowanie wobec swoich bliźnich.

This work shows the most important ethical rules in the Catholic Church. The root problem, based on a search for answers to the question: What distinguishes the ethics of the Roman Catholic Church of ethical principles other great religions of the world? Research methods are centered around the study of documents and materials that allow you to expand general knowledge of the ethics of the Catholic Church. Furthermore, a method for the analysis and synthesis of previously collected research material. At the beginning, discussed issues relating to ethics and morality, and a review of the concept of ethics in the major world religions, such as Hinduism, Buddhism, Judaism, Islam, or religion Chinese. Afterwards a number of issues concerning the sources of Christian ethics, which focus on the Old and New Testament, the Apostolic Tradition, the teachings of Jesus Christ and the Magisterium of the Church. Also raised, the most important ethical issues of the Catholic Church, such as human sexuality, abortion, euthanasia, in vitro, contraception, transplantation, death penalty, tangible and human dignity. Given the overall objective of the work and taken the problem, you will notice that all religions, though they differ among themselves, require fair and ethical behavior toward their fellow man.
Ethics of the Roman Catholic Church
Keywords: Kościół; Biblia; Church; Bible; etyka; moralność; religia; ethics; morality; religion