Kody semiotyczne w reklamie telewizyjnej markowych produktów kosmetycznych Vichy - Kretowicz, Iwona (My University, 2010)
Przedmiotem pracy jest ukazanie sytuacji poznawczej, w której marki kosmetyków poprzez swoje kody semiotyczne wpływają na decyzje konsumenckie i to nie zawsze świadomie, że cele, w jakich dokonujemy zakupów nie są tylko czysto konsumpcyjne, a więc kierujemy się dodatkową wartością, jaką możemy osiągnąć dokonując zakupu. W pracy poszukuję odpowiedzi na szereg pytań. Jakie miejsce zajmuje reklama telewizyjna w codziennym życiu społecznym? Czy konsumenci są świadomi tego, jak duży wpływ ma reklama na podejmowane przez nich decyzje? Czy zdają sobie sprawę z istnienia kodów i ich ogromnej siły perswazyjnej jako komunikatów reklamowych? Postawiono następujące hipotezy badawcze: I. Istnieje wpływ kodów semiotycznych na sposób postrzegania marek produktów przez konsumentów. Kody semiotyczne są jednymi z najsilniej oddziaływującymi elementami perswazji, nadającymi charakter danej marce. II. Konsumenci dokonują wyborów w sposób nieświadomy, nabywając nie tylko sam produkt, ale szansę na lepsze zdrowie, wygląd, samopoczucie. Decydując się na daną markę, pokazują to kim są, co cenią i czym się interesują. Badania pozytywnie zweryfikowały zarówno hipotezę I jak też hipotezę II. Kody semiotyczne zastosowane w reklamach produktów marki Vichy wpływają na poznawcze i emocjonalne nastawienia konsumentek do tych kosmetyków, co potwierdzają uzyskane w toku badań odpowiedzi i opinie respondentek.
Semiotic codes in television advertisement of brand Vichy's products
Keywords: komunikowanie społeczne; semiotyka; reklama telewizyjna; wyroby markowe