Najnowsze rozwiązania oraz zastosowanie business intelligence i hurtowni danych - Żakowski, Błażej (My University, 2006)
Środowisko życia i pracy współczesnego człowieka ulega szybkim zmianom. W dużym stopniu dzieje się tak ze względu na coraz szybszy rozwój technik informatycznych oraz komunikacyjnych, które niemal od razu włączane są do obszaru naszej pracy, życia publicznego i prywatnego. Ze względu na szczególna role informacji w przedsiębiorstwie niezwykle istotne staje się prawidłowe nią zarządzanie. Dzięki przyrostowi, gromadzeniu, przechowywaniu oraz analizie, może być nazywana wiedzą, bez której żadne przedsiębiorstwo nie może funkcjonować. Właściwym sposobem gromadzenia, analizowania oraz dostępu do informacji jest rozwiązanie obejmujące całe przedsiębiorstwo. Z punku widzenia informatycznego rozwiązanie takie składa się najczęściej z wielu technologii, różnych typów komputerów z różnymi systemami operacyjnymi oraz wieloma typami magazynów danych w rozproszonej strukturze. Tematem pracy jest próba opisania technologii oraz narzędzi stanowiących integracje wszystkich tych czynników w jednolity, spójny, łatwy w obsłudze i szybki system, którego serce stanowi dostęp do informacji zapewniający efektywna realizacje procesów i zadań stawianych przez biznes.
The newest solutions and uses of business intelligence and data warehousing
Keywords: informacja w przedsiębiortswie; zarządzanie informacją; komputerowe wspomaganie zarządzania; hurtownie danych