Analiza finansowa przedsiębiorstwa - Bodziony, Wojciech (My University, 2011)
Tematem pracy jest analiza finansowa przedsiębiorstwa na podstawie analizy wskaźnikowej. Jej celem jest zbadanie zmian zachodzących w podmiocie gospodarczym oraz ocena wpływu tych zmian na działalność przedsiębiorstwa. Praca składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym z nich została zaprezentowana charakterystyka przedsiębiorstw. Drugi rozdział zawiera informacje na temat samej analizy finansowej. W kolejnym, trzecim rozdziale pracy zostały zaprezentowane grupy wskaźników ekonomicznych, które używane są do analizy wskaźnikowej w przedsiębiorstwie. Ostatni rozdział pracy został poświęcony analizie działalności Spółdzielni Pracy „Piwniczanka”. Na podstawie danych pochodzących z rachunku zysków i strat oraz bilansu spółdzielni z lat 2003-2006, została przeprowadzona analiza czterech lat działalności „Piwniczanki”. Do analizy wykorzystano wskaźniki płynności, zadłużenia, sprawności działania, rentowności.
Company Financial Analysis
Keywords: analiza finansowa; analiza wskaźnikowa; przedsiębiorstwo; Spółdzielnia Pracy „Piwniczanka”