Źródła finansowania spółek akcyjnych na podstawie Browary Żywiec S.A - Solecki Łukasz (My University, 2004)
Praca poświęcona jest problematyce źródeł finansowania spółek akcyjnych na podstawie Browarów Żywiec S.A. Przedstawiono charakterystykę branży i spółki Browary Żywiec S.A. Opisano praktyczne metody wyceny kosztu kapitału własnego oraz średniego ważonego kosztu kapitału. Przeprowadzono interpolację liniową stopy długu w przypadku różnego poziomu kapitału obcego w przedsiębiorstwie. Opisano wartość firmy, która zmienia się wraz ze zmianą struktury finansowania w przedsiębiorstwie.
Keywords: zarządzanie; finanse; spółka akcyjna; kapitał własny; wycena kosztu kapitału własnego; średni ważony koszt kapitału; przedsiębiorstwo; kapitał obcy; struktura finansowania