Sprawozdanie finansowe jako podstawa analizy rentowności przedsiębiorstwa Jelfa S.A. - Szura, Janusz (My University, 2006)
Podstawowym celem pracy jest zaprezentowanie znaczenia, jaką odgrywają informacje zawarte w sprawozdaniu finansowym przedsiębiorstwa w procesie analizy jego rentowności, a także prezentacja zasad przeprowadzania tej analizy oraz interpretacji jej wyników. Praca ma charakter teoretyczno – metodyczno – empiryczny i została podzielona na cztery rozdziały. Pierwszy poświęcony jest roli, jaką odgrywa system informacyjny rachunkowości w procesie tworzenia sprawozdań finansowych. Ponadto omówione zostało znaczenie sprawozdania finansowego w procesie finansowej oceny działalności jednostek gospodarczych. W drugim rozdziale została przedstawiona charakterystyka merytorycznej zawartości sprawozdania finansowego, tj.: bilansu, rachunku zysków i strat, rachunku przepływów pieniężnych, zestawienia zmian w kapitale własnym oraz informacji dodatkowej. W szczególności poszczególne sprawozdania finansowe zostały omówione pod względem znaczenia, struktury a także merytorycznej treści. Trzeci rozdział pracy obejmuje zagadnienia związane z oceną wskaźnikową przedsiębiorstwa a w jej obrębie ocenę rentowności. Omówione zostały podstawowe wskaźniki służące do opisu najważniejszych obszarów sytuacji finansowej przedsiębiorstwa. W rozdziale czwartym ukazano praktyczne aspekty podjętej problematyki. W tym celu jako obiekt badań empirycznych wybrano Przedsiębiorstwo Farmaceutyczne Jelfa S.A., które na wstępie tego rozdziału krótko scharakteryzowano. Wyznaczono poszczególne wskaźniki rentowności dla badanej spółki, co pozwoliło dokonać ogólną ocenę jej rentowności w analizowanym okresie. W dalszej części przeprowadzono analizę przyczynowo skutkową rentowności na podstawie modelu Du Ponta. Pozwoliło to sformułować wnioski odnoszące się do najistotniejszych determinantów kształtowania się rentowności Jelfa S.A. Niniejsza praca powstała w oparciu o dostępną literaturę z zakresu rachunkowości, finansów przedsiębiorstwa i analizy finansowej, roczne sprawozdania zarządu z działalności Spółki Jelfa S.A. za lata 1997–2004 zaczerpnięte ze stron internetowych analizowanego przedsiębiorstwa.
Financial statement as a basis for the profitability analysis of the company Jelfa S.A.
Keywords: sprawozdanie finansowe; bilans; rachunek zysków i strat; rentowność przedsiębiorstwa; analiza wskaźnikowa