Lobbing - dwa bieguny. "Stare demokracje" vs "nowe demokracje" - Kotas, Marta (My University, 2009)
Głównym celem pracy będzie sprawdzenie, czym spowodowane jest negatywne podejście do lobbingu w państwach Europy Środkowej i Południowo–Wschodniej, a także co mogłoby zmienić postrzeganie lobbingu przez społeczeństwo. Dodatkowo, na przykładzie analizy sytuacji w poszczególnych państwach zostaną wskazane najważniejsze czynniki kreujące lobbing w omawianym regionie. Ważnym elementem będzie tutaj również skontrastowanie rozumienia lobbingu w krajach Europy Zachodniej i Stanach Zjednoczonych, a w państwach Europy Środkowo–Wschodniej i Południowej. Porównanie poszczególnych koncepcji lobbingu pozwoli na uchwycenie najważniejszych różnic pomiędzy każdym z podejść i wskazać najważniejsze czynniki determinujące lobbing w Europie Środkowej i Południowo–Wschodniej. To może wskazać dlaczego w badanym regionie lobbing i powiązane z nim pojęcia odbierane są negatywnie. Co więcej, będzie można się przekonać dlaczego od początku podchodzi się do niego nieufnie i postrzega jako element psujący demokrację i relacje na linii społeczeństwo a instytucje władzy. Ułatwi to także wskazanie elementów, które należy zmienić, by lobbing można było postrzegać również jako zjawisko pozytywne.
The two polesof lobbying. "Old democracies" vs "New democracies"
Keywords: lobbing; transformacje ustrojowe