Ekonomiczno-społeczny wymiar bezrobocia i ubóstwa w Polsce w latach 2000-2012 - Jandziś, Marlena (My University, 2014)
Celem pracy było przedstawienie problemu bezrobocia i ubóstwa jako jednego z kluczowych problemów w Polsce drogą ukazania niekorzystnych konsekwencji tych zjawisk w wymiarze ekonomicznym i społecznym. W pracy zwrócono również uwagę na wzajemne relacje pomiędzy bezrobociem, ubóstwem i wykluczeniem społecznym. W pracy przedstawiono dane z ostatnich lat ilustrujące dynamikę, strukturę i skalę tego zjawiska świadczące o tym, że bezrobocie niesie ze sobą negatywne skutki, które odczuwane są przez każdego obywatela coraz silniej. Brak zatrudnienia jest czynnikiem, który negatywnie wpływa na możliwości zaspokajania potrzeb społecznych w wielu sferach życia. Prowadzi także do eskalacji innych niekorzystnych a ważnych kwestii społecznych, jak ubóstwo, niedostateczna edukacja, wzrost kosztów opieki zdrowotnej, itp.

The aim of the study was to present the problem of unemployment and poverty as one the key problems in Poland through adverse consequences of these phenomena in economic and social. The study also highlighted the relationships between unemployment, poverty and social exclusion. The paper presents data from recent years that illustrate the dynamics, structure and scale of this phenomenon indicate that unemployment leads to adverse effects that are felt by every citizen increasingly. Lack of employment is a factor that negatively affects the ability to meet social needs in many areas of life. Also leads to the growth of other important social issues such as poverty, inadequate education, increased health care costs, etc.
Economic and social dimension of unemployment and poverty in Poland in the years 2000-2012
Keywords: bezrobocie; ubóstwo; wykluczenie społeczne; stopa bezrobocia; Polska; unemployment; poverty; social exclusion; unemployment rate; Poland