Polska komedia romantyczna jako produkt. Przypadek produkcji niezależnej MTL Maxfilm - Aranin, Iwona (My University, 2009)
Głównym zagadnieniem, jakim zajęłam się w niniejszej pracy jest analiza źródeł popularności komedii romantycznej. W ciągu ostatnich kilku lat gatunek ten stał się bardzo zyskownym produktem i zdominował repertuar polskich producentów niezależnych, którzy wzorowali się na sukcesach frekwencyjnych amerykańskich produkcji. W swojej pracy posłużyłam się przykładem jednego z największych niezależnych producentów kina popularnego w naszym kraju – firmy MTL Maxfilm. W jej dotychczasowym dorobku dominują produkcje przeznaczone dla masowej publiczności, które zajmują czołowe miejsca w rankingach popularności. Fakt, że produkcje Maxfilmu dominują w takich zestawieniach, przyczynił się do analizy filmów tego właśnie producenta. Podjęłam także próbę odpowiedzi na pytanie o przyczyny popularności produkcji komercyjnych. Pomogło mi w tym opisanie przemian polskiej kinematografii od modelu obowiązującego za czasów PRL-u do 2005 roku, kiedy wprowadzono aktualne prawo filmowe. Wychwycenie różnic pomiędzy systemem sprzed lat, a specyfiką produkcji filmowej prowadzonej zgodnie z wymogami wolnego rynku, pomaga zrozumieć, dlaczego kino komercyjne wypiera bardziej ambitne projekty.
Polish romantic comedy as a product. The case of independent production of MTL Maxfilm
Keywords: film; komedia romantyczna; produkcja komercyjna