Kultura narodowa a kultura organizacyjna - Klima, Magdalena (My University, 2006)
Celem pracy jest wykazanie korelacji pomiędzy kulturą narodową a typem kultury organizacyjnej dominującej w danym kraju, zarysowanie zachodzących na tej płaszczyźnie relacji oraz interpretacja istniejących mechanizmów. W rozdziale I zajęto się przede wszystkim pojęciem kultury narodowej, która poprzez swą złożoność jest kategorią niezmiernie trudną do zdefiniowania. Następnie opisane zostały wymiary kultury, pary przeciwstawnych cech, które najtrafniej ukazują problemy, z którymi borykają się wszystkie społeczności. Wreszcie przedstawiono pomysły klasyfikowania krajów z kulturowego punktu widzenia. Rozdział II jest poświęcony pojęciu kultury organizacyjnej, a więc jej genezie, poziomach, funkcjach, jakie pełni w organizacjach oraz uwarunkowaniach. Zidentyfikowano również cztery ogólne typy kultur organizacyjnych, które są blisko związane z różnicami kulturowymi, i występują po przeciwnych stronach każdego z wymiarów kultury. W ostatnim rozdziale zidentyfikowane zostały czynniki wpływające na typ kultury organizacyjnej preferowany w danym kraju, a będący bezpośrednio wynikiem kultury narodowej. Przedstawiony został również schemat typologiczny zachodzących relacji, w oparciu o który zinterpretowano mechanizmy i wskazano korelację pomiędzy kulturą narodową a organizacyjną.
National culture and corporate culture
Keywords: kultura; kultura organizacyjna; kultura narodowa