Analiza finansowa firmy na przykładzie sprawozdań finansowych Spółdzielni Mieszkaniowej "Siła" w Nowym Sączu - Szewczyk Witold (My University, 2008)
W miarę rozwoju gospodarki rynkowej, obserwujemy znaczny wzrost znaczenia finansów w życiu gospodarczym kraju, jak i w działalności poszczególnych podmiotów gospodarczych. Podejmowanie decyzji dotyczących celów przedsiębiorstwa, sterowanie nim, elastyczne dostosowywanie się do zmian warunków zewnętrznych i wewnętrznych oraz kierowania procesem realizacji tych celów staje się coraz trudniejsze i coraz bardziej skomplikowane. Wynika to z przedefiniowania funkcji celu prowadzenia działalności gospodarczej, jaka dokonała się wraz z transformacją gospodarki w kierunku tworzenia systemu rynkowego. Pojawienie się aktywnych inwestorów oraz przesunięcie zainteresowania zarządzających przedsiębiorstwem z wyników rzeczowych na wyniki finansowe działalności przedsiębiorstw spowodowało wzrost zainteresowania stroną finansową działalności podmiotów gospodarczych. W obecnych warunkach w działalności przedsiębiorstwa istotne jest kształtowanie się zysku i płynności finansowej w powiązaniu ze strukturą majątku, strukturą kapitału własnego i obcego wykorzystywanego w przedsiębiorstwie. Ocena finansowa oparta na wzorcach sprawdzonych w gospodarce rynkowej jest konieczna do bieżącego zarządzania finansami przedsiębiorstw oraz w procesach prywatyzacji tych przedsiębiorstw - do badania ich kondycji finansowej i wyceny wartości przedsiębiorstwa. Pomiar stopnia realizacji celów finansowych osiąganych przez przedsiębiorstwo może być dokonywany przy wykorzystaniu wielu metod. Celem pracy jest przedstawienie metod diagnozowania z punktu widzenia uzyskania wiarygodnej podstawy do podejmowania bieżących i strategicznych decyzji w sprawach dotyczących prowadzenia działalności, bowiem ocena sytuacji finansowej i majątkowej przedsiębiorstwa może mieć różny zakres w zależności od odbiorcy wyników analizy i celu, jaki zamierza się osiągnąć. W tym względzie o wiele bardziej skomplikowane i złożone jest podejście do diagnozy i oceny działalności ekonomiczno-finansowej Spółdzielni Mieszkaniowej, która z racji swego istnienia nie jest nastawiona na uzyskiwanie zysków. W związku z okresem objętym analizą uwzględniono stan prawny na rok 2006.
Financial analysis of the company on example of financial reports of dwelling cooperative "Siła" in Nowy Sącz
Keywords: analiza finansowa; rachunek zysków i strat; analiza ekonomiczna; analiza wskaźnikowa; analiza rentowności; analiza płynności finansowej przedsiębiorstwa; analiza stopnia zadłużenia; Spółdzielna Mieszkaniowa "Siła" w Nowym Saczu; ocena wyników spółdzielni