Wpływ lokalnych przedsiębiorstw na otoczenie w Gminie Piwniczna-Zdrój - Perla, Sylwia (My University, 2012)
Celem pracy było zbadanie wpływu lokalnej przedsiębiorczości w mieście i gminie Piwniczna-Zdrój na Sądecczyźnie na najbliższe otoczenie. W tym celu przeprowadzono badania ankietowe wśród mieszkańców zamieszkałych na terenie gminy. Na podstawie badań ankietowych zbadano jak w percepcji respondentów odbierany jest wpływ jednostek gospodarczych na społeczne, ekonomiczne i przyrodnicze aspekty najbliższego otoczenia. W części opartej na literaturze przedmiotu zawarto rozważania teoretyczne na temat otoczenia, zasad jego podziału oraz czynników go kształtujących. Wskazano tam rolę instytucji rządowych i samorządowych w procesie nawiązywania dobrej współpracy między firmami a otoczeniem. Praca ma służyć przedstawieniu rozważań teoretycznych na temat relacji przedsiębiorstw i ich otoczenia, jak również przedstawić na podstawie badań ankietowych - wpływ podmiotów gospodarczych na szczeblu lokalnym w odbiorze miejscowej ludności.

The objective of the thesis was to research the influence of the local entrepreneurship in the town and the district of Piwniczna-Zdrój upon local environment. For this reason a survey was conducted among residents of the district. The survey examined how respondents perceive the influence of the economic entities on social, economic and natural aspects of the local environment. The theoretical part focused on the concept of environment, principles of its division as well as its formative elements. It also highlighted the role of government and local government institutions in the process of building cooperation between companies and environment. All in all, the purpose of this thesis is to introduce theoretical considerations about relationship between businesses and their environment, as well as portray on the basis of the survey the influence of economic entities on the local level as perceived by local residents.
The influence of the local entrepreneurship upon local environment in Piwniczna-Zdrój district
Keywords: otoczenie przedsiębiorstwa; działalność gospodarcza; ankieta; Piwniczna-Zdrój; lokalna społeczność; business environment; economic activity; survey; local community