Poczucie jakości życia a skłonność do ryzyka u młodzieży - Szczepanek, Michał (My University, 2015)
Praca ma charakter teoretyczno - empiryczny. Realizowany program badawczy koncentruje się na poznaniu związków poczucia jakości życia i skłonności do ryzyka u młodzieży. Badania przeprowadzone zostały na grupie 157 licealistów - kobiet i mężczyzn. Następnie podzielono osoby badane na dwie grupy wyodrębniając grupy skraje: młodzież z wysoką skłonnością do ryzyka oraz młodzież o niskiej skłonności do ryzyka. W badaniach wykorzystano następujący zestaw metod: Kwestionariusz Poczucia Jakości Życia M. Straś - Romanowskiej, Test Zachowań Ryzykownych R. Studenskiego, Skale Psychologicznej Jakości Życia w adaptacji Z. Uchnasta oraz Arkusz personalny własnej konstrukcji. Uzyskany materiał empiryczny został poddany analizie statystycznej i psychologicznej. Na podstawie otrzymanych wyników stwierdza się, iż nie występują istotne statystycznie różnice w poczuciu jakości życia między młodzieżą z wysoką skłonnością do ryzyka a młodzieżą z niską skłonnością do ryzyka. Istotne różnice ujawniły się dopiero przy podziale grupy badawczej pod względem płci, gdzie kobiety ryzykujące różniły się pod względem jakości życia od kobiet nie ryzykujących. Szczegółowa analiza tego zjawiska powinna być przedmiotem dalszych badań.

This diploma thesis is theoretical and empirical. The investigative program which was realized is concentrated on obtaining the knowledge of the quality of youth's life which is risking or not. The research was carried on the group of 157 young people in high school. The group was divided on extreme groups: youth with high risk bias and youth with low risk bias. Methods which were used in the research process: Questionnaire of sense of quality of life by M. Straś - Romanowska, Risk Taking Test by R.Studenski, Scales of qualities of psychological lives by Z. Uchnast and sheets of personal constructions written by the author of this diploma thesis. Obtained empirical material was analyzed statistically and psychologically. On the base of received result it can be said that there are not important differences in the sense of life’s quality between youth which is risking a lot and youth which is not risking at all or in small amount. Important differences occurred when the group was divided by sex. From then on, women with high risk bias had different quality of life than women which were not risking. The inquiry in this field should be a thesis of the next research.
Quality of life and risk taking of youth
Keywords: poczucie jakości życia; ryzyko; skłonność do ryzyka; psychologia zachowań ryzykownych; quality of life; risk; risk bias; psychology of risk-taking behaviors