Ocena procesu tworzenia i rozwoju firmy Radbet - Marek, Natalia (My University, 2012)
W niniejszej pracy licencjackiej skupiono uwagę na działalności jednej z firm, należącej do tego sektora. Podjęto próbę przedstawienia i zobrazowania funkcjonowania takiego przedsiębiorstwa, uwzględniając także przebieg jego zakładania. Badaniu poddana została firma Radbet w Radgoszczy. Przyczyny wyboru tematu można dopatrywać się przede wszystkim w możliwości zdobycia wiedzy na temat prowadzenia i zarządzania własną działalnością gospodarczą. Kierowano się chęcią pogłębienia i poszerzenia informacji na te temat, w oparciu o działania konkretnego przedsiębiorstwa. Problematyka ta jest niezwykle interesująca i przyciągająca uwagę, ze względu na możliwe korzyści finansowe, a także nie ulega wątpliwości, iż w wielu przypadkach prowadzenie działalności gospodarczej jest spełnieniem własnych marzeń i oczekiwań. Stąd też chęć przybliżenia tej tematyki. W pracy przyjęto hipotezę, że proces tworzenia i rozwoju firmy Radbet przebiegał skutecznie i efektywnie, poprzez prowadzenie odpowiednich działań, zmierzających ku temu. W opracowaniu korzystano między innymi z opracowań zawartych w Ekonomice i zarządzaniu małą firmą B. Piaseckiego, w Przedsiębiorstwie S. Sudoła, Analizie strategicznej przedsiębiorstw G. Gierszewskiej M. Romanowskiej, Zarządzaniu rozwojem organizacji autorstwa J. Machaczki. Opisując sytuację firmy Radbet opierano się na informacjach i danych przekazywanych przez właścicieli firmy Radbet.
Assessment of the creation and development process of Radbet company
Keywords: firma; funkcjonowanie przedsiębiorstwa; zarządzanie; rozwój firmy; tworzenie firmy