Wykorzystanie metod scenariuszowych w analizie makrootoczenia organizacji na przykładzie Poczty Polskiej - Wańczyk Liliana (My University, 2008)
Biznesowe funkcjonowanie dzisiejszych organizacji jest silnie skorelowane z otoczeniem. Biorąc pod uwagę postępującą globalizację i związaną z nią zmianę preferencji i potrzeb uczestników rynku, organizacje muszą, przy opracowywaniu strategii działania, uwzględniać prawdopodobieństwo zmiany w otoczeniu. Dlatego bardzo ważne jest podejmowanie przez organizacje takich działań strategicznych, które uwzględniają wielowariantowość prognozowania zmian i określają kierunki działalności w aspekcie tworzenia scenariuszy przyszłości organizacji, dla której należy zbudować strategię. Głównym celem pracy jest pokazanie jak istotną i ważną rolę w funkcjonowaniu organizacji odgrywa prawidłowo zdiagnozowane makrootoczenie, w którym organizacja działa i będzie działać w przyszłości. Jak powinna wykorzystywać swoje mocne strony i swój potencjał w aspekcie turbulentnego otoczenia: jakie podejmować i planować przedsięwzięcia biznesowe w kontekście wielorakich scenariuszy zmian. Cel pracy został zrealizowany poprzez studia literaturowe oraz badania empiryczne przeprowadzone w konkretnej organizacji. W pracy zostały zaprezentowane ogólne czynniki makrootoczenia organizacji i przedstawione dwie koncepcje analizy makrootoczenia: koncepcja wielorakich możliwości (bezscenariuszowa) i koncepcja scenariuszowa, z uwzględnieniem charakterystyki szczegółowych metod każdej koncepcji. Podjęto próbę wnikliwego scharakteryzowania analizy metody scenariuszowej z uwzględnieniem wariantu optymistycznego, pesymistycznego i najbardziej prawdopodobnego. Biznesowe funkcjonowanie dzisiejszych organizacji jest silnie skorelowane z otoczeniem. Biorąc pod uwagę postępującą globalizację i związaną z nią zmianę preferencji i potrzeb uczestników rynku, organizacje muszą, przy opracowywaniu strategii działania, uwzględniać prawdopodobieństwo zmiany w otoczeniu. Dlatego bardzo ważne jest podejmowanie przez organizacje takich działań strategicznych, które uwzględniają wielowariantowość prognozowania zmian i określają kierunki działalności w aspekcie tworzenia scenariuszy przyszłości organizacji, dla której należy zbudować strategię. Głównym celem pracy jest pokazanie jak istotną i ważną rolę w funkcjonowaniu organizacji odgrywa prawidłowo zdiagnozowane makrootoczenie, w którym organizacja działa i będzie działać w przyszłości. Jak powinna wykorzystywać swoje mocne strony i swój potencjał w aspekcie turbulentnego otoczenia: jakie podejmować i planować przedsięwzięcia biznesowe w kontekście wielorakich scenariuszy zmian. Cel pracy został zrealizowany poprzez studia literaturowe oraz badania empiryczne przeprowadzone w konkretnej organizacji. W pracy zostały zaprezentowane ogólne czynniki makrootoczenia organizacji i przedstawione dwie koncepcje analizy makrootoczenia: koncepcja wielorakich możliwości (bezscenariuszowa) i koncepcja scenariuszowa, z uwzględnieniem charakterystyki szczegółowych metod każdej koncepcji. Podjęto próbę wnikliwego scharakteryzowania analizy metody scenariuszowej z uwzględnieniem wariantu optymistycznego, pesymistycznego i najbardziej prawdopodobnego.
Using scenario-based methods in a macro-surrounding analysis of the Polish Post
Keywords: analiza strategiczna; zarządzanie strategiczne; metody scenariuszowe analizy makrootoczenia organizacji; analiza makrootoczenia Poczty Polskiej; metody scenariuszowe