Analiza wrogich przejęć przedsiębiorstw na rynku i sposobów obrony przed nimi na przykładzie przejęcia firmy W.Kruk przez firmę Vistula&Wólczanka - Górka, Ireneusz (My University, 2011)
Niniejsza praca dyplomowa dotyczy tematyki koncentracji gospodarczych, w szczególności fuzji i przejęć, z uwzględnieniem formy wrogich przejęć. Pierwsze trzy rozdziały opisują teoretyczne zagadnienia związane z ww. tematyką, zaś czwarty – ostatni przedstawia analizę pierwszego wrogiego przejęcia, jakie miało miejsce na polskim rynku. Analiza została opracowana na podstawie dostępnej literatury, artykułów prasowych oraz raportów bieżących firmy Vistula. Głównym celem badawczym założonym w pracy było pokazanie motywów tego przejęcia, metod obrony w nim użytych oraz skutków, jakie ono wywołało. Przybliżona również została historia obu spółek biorących udział w przejęciu i jego przebieg. Najważniejszym wnioskiem, jaki pojawił się po analizie było stwierdzenie, że pomimo zakończenia przejęcia nie okazało się ono sukcesem, ze względu na skuteczną technikę obrony – podjęcie kontroferty.

This Bachelor Thesis is about economic concentrations, especially mergers and acquisitions. It shows also topic of hostile takeover. I divided it in four chapters. The first three describe theoretical issues of this subject and last chapter illustrates analysis of the first hostile takeover in the Polish market. Analysis was based on literature, articles in newspapers and some documents from Vistula Company. The major setting goal in analysis was showing reasons for this acquisition, ways of how to defend against, which were used in it and its results. There are also history of companies, which take part in this acquisition and process of it. The most important deduction, which was concluded, was that however this hostile takeover was finished, it was a defeat, because of effective way of defense – using counteroffer.
Analysis of the hostile takeovers of companies in the market and how to defend against them on the example of acquisition of W.Kruk by Vistula&Wólczanka
Keywords: rozwój; wzrost wewnętrzny i zewnętrzny; koncentracja gospodarcza; fuzje; wrogie przejęcie