Znaczenie analizy kosztów i korzyści w planowaniu inwestycji publicznych na przykładzie Krytej Pływalni w Limanowej - Jasińska, Maria (My University, 2013)
Przedmiotem pracy jest pokazanie, że kompletna analiza kosztów i korzyści daje możliwość podjęcia trafnych i racjonalnych decyzji. Praca składa się z trzech rozdziałów. Omówiono w nich istotę dóbr publicznych, główne teorie, efekty jakie zachodzą wskutek działania mechanizmu rynku oraz ingerencje państwa. Zamieszczono podstawowe informacje i wytyczne dotyczące analizy kosztów i korzyści oraz omówiono metodologie wykonania tej analizy. Zobrazowano powiat limanowski, jego zarys historyczny, dzisiejsze inwestycje, a w szczególności przyjrzano się Krytej Pływalni. Porównano wydatki i dochody dobra publicznego jakim jest Kryta Pływalnia w Limanowej. Dane dotyczące Krytej Pływalni w Limanowej udostępnione zostały przez Starostwo Powiatowe w Limanowej. Celem pracy jest przeprowadzenie badania w formie wywiadu bezpośredniego z osobami zajmującymi się inwestycjami. Sprawdzono tym, jaka jest znajomość i stopień wykorzystywania analizy kosztów i korzyści w organizacjach. Również czy jest ona potrzebna z punktu widzenia osób analizujących przyszłą inwestycję. W pracy pokazano, że kompletna analiza kosztów i korzyści przyczynia się do racjonalnego podjęcia decyzji.

The main aim of the thesis is show that complete analysis of cost and benefits gives opportunities taking appropriate and rational decisions. The thesis consists of three chapters. In separate chapters the issues concerning essence of public goods, main theories and effects of operations of mechanism of market and interference of states, were discussed. What is more, the basic information and directions concerning analysis of cost and benefits were placed and methodologies of executions of these analysis have been taken into consideration. Administrative district of Limanowa has been illustrated, its historic plot, today’s investments, but particularly, indoor swimming pool has been observed. Moreover, expenses and revenues of public goods such as indoor swimming pool in Limanowa have been compared in appropriate way. Powiat Office in Limanowa made available data concerning indoor swimming pool. The aim of the present study is making researches using direct interviews with people involved in the investments. This checked , what is the level of knowledge and use of cost and benefits of analysis in organizations. Also, if you need it from the point of view of people who analysis future investment. The study shows that a complete analysis of the costs and benefits contribute to rational decision-making.
Meaning of analysis of cost and benefits in planning of public investment on the example of Indoor Swimming Pool in Limanowa
Keywords: dobra publiczne; analiza kosztów i korzyści; powiat limanowski; kryta pływalnia; efekty zewnętrzne; public goods; cost-benefit analysis; Limanowa district; indoor swimming pool; external effects