Skuteczność pozapłacowych systemów motywacyjnych na przykładzie Vattenfall Heat Poland S.A. - Balcer Agnieszka (My University, 2006)
Intensywne zaangażowanie w pracę zawodową musi wynikać z jakiejś motywacji. W dzisiejszych, trudnych czasach posiadamy szeroki wachlarz czynników motywujących. Pracownicy współczesnych firm motywowani są nie tylko przez tzw. czynniki materialne, chociaż odgrywają one istotne znaczenie w kształtowaniu ludzkich zachowań w pracy. Coraz częściej ludzie zwracają uwagę na pozafinansowe czynniki. Te często kosztują mniej niż podwyżki, ale znakomicie motywują. Dlatego motywacja to nie problem tego, czy komuś chce się, czy nie chce pracować. W firmie chodzi przecież o odpowiedzialność zarówno za wyniki, jak i za przyszłość organizacji. Każdą organizację interesuje to, co powinno się zrobić, by dzięki ludziom osiągnąć jak najlepszy poziom efektów. Toteż stosowane są odpowiednie systemy motywacyjne, czyli systemu jak najlepszego motywowania pracowników za pomocą różnych środków motywowania - płacowych i pozapłacowych. Tematem niniejszej pracy jest analiza systemów motywacyjnych na przykładzie Elektrociepłowni Warszawskich S.A zrestrukturyzowanych przez szwedzką korporację Vattenfall . Teza pracy głosi, że w firmie Vattenfall Heat Poland stosowany jest skuteczny system motywowania pracowników, co skutkuje istotnym wzrostem efektywności produkcji. W związku z powyższym głównym celem pracy jest przedstawienie: systemu motywowania pracowników oraz systemu wynagradzania materialnego jak i pozamaterialnego stosowanych w firmie Vattenfall Heat Poland.
Non-pay motivation systems efficiency; Vattenfall Heat Poland S.A. case study
Keywords: motywacja; zarządzanie zasobami ludzkimi; motywatory pozapłacowe; ocena pracownicza; szkolenie; firma Vattenfall Head Poland S.A.; rozwój personelu