Dzielenie się wiedzą jako problem zarządzania zasobami ludzkimi - Kiczka Anna (My University, 2007)
Problem zarządzania wiedzą, a zwłaszcza dzielenia się nią jest szeroko opisywany w literaturze przedmiotu. Obecnie gospodarka zmienia się z przemysłowej, opartej na surowcach, w gospodarkę opartą na wiedzy. W dobie błyskawicznych zmian technologicznych oraz powszechnego naśladowania technologii stosowanych przez najlepszych, zasoby tkwiące w pracownikach- czyli ich wiedza i kompetencje, stają się czynnikiem decydującym o osiąganiu przewagi konkurencyjnej. Nie należy jednak zapominać, o zarządzaniu zasobami ludzkimi i roli, jaką odgrywa w kształtowaniu klimatu dzielenia się wiedzą w organizacji. Celem niniejszej pracy jest sprawdzenie, czy, i w jakim stopniu odpowiednia polityka kadrowa oddziałuje na procesy zarządzania wiedzą, określenie jaki wpływ na dzielenie się wiedzą mają właściwie dobrane szkolenia pracownicze oraz system motywacyjny oraz zbadanie, jak, poprzez właściwą organizację i dobór narzędzi zarządzania zasobami ludzkimi stymulować procesy dzielenia się wiedzą. Badania praktyczne przeprowadzono wśród pracowników Urzędu Gminy w Szczurowej.
Knowledge Sharing as a Problem of Human Resource Management
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; wiedza; rozwój firmy; proces zarządzania wiedzą; dzielenie się wiedzą; urząd gminy