Wycena firmy zmodyfikowaną metodą Discounted Cash Flow na przykładzie Firmy PHU Wiśniowski - Wiśniowska Zofia (My University, 2005)
Temat wyceny przedsiębiorstwa jest zagadnieniem dość złożonym. Istnieje bowiem szereg różnych metod wyceny firmy, które niejako wynikają ze sposobu postrzegania koncepcji wartości przedsiębiorstwa. Praca ta ma na celu pokazać możliwość wyceny firmy inną, nową metodą opartą na metodzie zdyskontowanych przepływów pieniężnych (DCF). W pierwszym rozdziale autorka przybliża pojecie wartości przedsiębiorstwa oraz skrótowo przedstawić najczęściej spotykane metody wyceny firmy. Szerzej natomiast zaprezentuję tradycyjną metodę zdyskontowanych przepływów pieniężnych (DCF – Discounted Cash Flow). Drugi rozdział pracy poświęcony jest w całości opcjom realnym. Autorka wykazuje, że mają one znaczący wpływ nie tylko na elastyczność przedsiębiorstwa w podejmowaniu decyzji, ale również na wartość firmy, dlatego pominięcie ich w procesie wyceny jest niewątpliwie błędem. Część badawcza pracy to wycena FPHU Wiśniowski. Firma ta jest właśnie w trakcie realizacji swojej największej inwestycji, budowy nowej hali produkcyjnej. Spróbujemy dokonać wyceny przedsiębiorstwa, uwzględniając planowane przyszłe przepływy gotówkowe, jakie generować będzie nowa inwestycja. Jednak model wyceny opierać się będzie na nieco zmodyfikowanej metodzie DCF. Będzie również uwzględniał dodatkową wartość wynikającą z posiadania opcji realnej oraz losowe przepływy gotówkowe. Założeniem niniejszej pracy jest zachęcenie do szerszego spojrzenia na proces wyceny przedsiębiorstwa. Wartość firmy nie opiera się bowiem na księgowej wartości posiadanego przez firmę majątku. Jest to jedynie środek do generowania przyszłych przepływów gotówkowych, które wyznaczają wartość przedsiębiorstwa.
Keywords: wycena firmy; metoda Discounted Cash Flow; firma PHU Wiśniowski; wartość przedsiębiorstwa; opcje realne; wycena opcji realnych